Kako probiotiki pomagajo tvojemu imunskemu sistemu?

Foto: Malincini probiotiki – Imunobiotiki v kapsulah.
Foto: Malincini probiotiki – Imunobiotiki v kapsulah.
Skrivnost ljudi, ki nikoli ne zbolijo.
Oglej si celoten članek

Probiotiki so večini poznani kot čudežna tabletka za dobro naoljen prebavni trakt, le malokdo pa se dejansko zaveda, da so hkrati tudi najboljša preventiva proti boleznim in učinkovit način za krepitev imunskega sistema.

Sedaj lahko za trenutek spustiš iz rok tisto jabolko, ki se je že tako preveč kopalo v škropivih in vzameš probiotik. Probiotiki na dan resnično odženejo zdravnika stran.

Prvo vprašanje: Kako hitro probiotiki delujejo?

Verjetno te v prvi vrsti zanimajo učinki. Ne bodi presenečen, če boš spremembo na boljše opazil že po nekaj dneh. Realno pa traja nekje do 2 meseca, da se ustvari črevesno ravnovesje.

A lepo počasi …

Najprej: kaj sploh so črevesne bakterije in zakaj so tako zelo pomembne?

Verjetno ti bo največ razkril ta podatek … V našem telesu je več bakterij kot človeka.

Kaj to pomeni?

Tvoje telo sestavljajo mikroorganizmi – bakterije, glivice in celo virusi. In samo v črevesju se nahaja več 100 bilijonov mikroorganizmov imenovanih črevesna flora ali mikrobiota.

Si lahko predstavljaš, da lahko tvoja črevesna flora skupaj tehta tudi do 2 kg? Presenetljivo, vem.

Medtem ko vsaka oseba gosti edinstveno sestavo črevesne flore (podobno kot prstni odtis), ima vsaka črevesna flora povsem enake fiziološke funkcije. Te vključujejo pomoč telesu pri proizvodnji vitaminov (kot sta vitamina B in K) ter skrb za nemoteno delovanje prebavnega sistema.

Črevesna flora in imunski sistem

Ali veš, da se kar 70 % imunskega sistema nahaja ravno v črevesju? Kako je to sploh možno?

Poglej … Hrana, ki jo ješ, in hranila, ki jih le-ta vsebuje, ne vstopajo v krvni obtok, ne da bi se najprej prebila skozi črevesne stene.

In ravno zaradi tega je črevesje tako pomemben igralec imunskega sistema. Njegova naloga je, da blokira vse škodljive snovi, ki predstavljajo nevarnost za tvoje telo in absorbira vsa hranila, ki si jih zaužil za zajtrk.

In kako mu to uspeva?

Tako, da ob svoje stene postavi bakterijske varnostnike, ki imajo zelo odgovorno nalogo. V tvoj krvni obtok spuščajo le tiste bakterije ''z vabilom'' (t. i. dobre bakterije), slabe bakterije pa odslovijo že pri vhodnih vratih. :)

Črevesna flora te ščiti tako, da nenehno krepi tvoj obrambni zid – stene črevesja, tekmuje s škodljivimi bakterijami ter te posledično varuje pred vnetji in infekcijami, ki lahko ogrozijo tvoje zdravje in imunski sistem. Torej, če je tvoje črevesje zdravo, potem si lahko brez skrbi, saj uspešno opravlja svojo osnovno nalogo.

Zaščitniki tvojega zdravja v akciji

Zdravje tvojega črevesja in močan imunski sistem sta odvisna od razmerja med bakterijami, ki sestavljajo tvojo črevesno floro.

Enostavno rečeno, vsaka vrsta bakterij v tvojem telesu ima zelo specifično nalogo v boju proti vsiljivcem – slabim bakterijam. Če se slučajno zgodi, da zaradi različnih vplivov določene bakterije pomrejo, se razmerje med dobrimi (probiotiki) in slabimi bakterijami v črevesju hitro spremeni. Slabe bakterije zavladajo tvojemu črevesju in za seboj pustijo pravo razdejanje. Poruši se obrambni zid med zunanjim svetom in notranjostjo tvojega organizma. V tvoj krvni obtok začnejo prehajati tudi nepovabljene bakterije, ki pošteno ogrozijo tvoje zdravje.

Foto: Malinca Malinca

Ravnovesje med dobrimi bakterijami (probiotiki) in slabimi bakterijami se lahko hitro poruši.

Najhujši možni scenarij

Jemanje antibiotikov vpliva nekako tako, kot če bi v svoje črevesje nastavil atomsko bombo. Antibiotiki ne zmorejo razlikovati med dobrimi bakterijami (probiotiki) in slabimi bakterijami, ki so v resnici odgovorne za tvojo okužbo. Preprosto pomorijo na milijarde tako slabih kot tudi zdravih bakterij v črevesju. To pa močno poruši ravnovesje v črevesni flori. In kar naenkrat postaneš bolj dovzeten na prekomeren razrast škodljivih organizmov (npr. kandide), oslabi se tvoj imunski sistem, pojavijo se težave s prebavo in kar nekaj drugih zapletov.

Najhujše pa je to, da je po kuri z antibiotiki potrebnih kar debelih 6 mesecev, da se črevesna flora popolnoma obnovi.

In kaj zdaj?

Tvoja naloga je, da ne glede na vse poskrbiš, da bodo bakterijski varnostniki sposobni opravljati svoje delo in te ohranjati zdravega. Sliši se kot zahtevna naloga, kajneda?

K sreči ne tako zelo, kot si misliš. Obstaja veliko načinov za ohranjanje zdravega ravnovesja bakterij v tvojem črevesju. In zagotovo je eden najpomembnejših delov tvojega zmagovalnega načrta prav preventiva.

Poleg redne telesne aktivnosti in zdravega načina življenja, ki vključuje zdravo prehrano in dovolj počitka, so probiotiki najbolj preprost način, da ostaneš v svoji najboljši formi.

Kaj so probiotiki?

Preseneča me, koliko ljudi še vedno ne ve točno, kaj probiotiki sploh so in kako jim lahko pomagajo. Preprosto povedano, ko govorimo o probiotikih, mislimo na žive bakterije. Ampak ne na kakršnekoli bakterije. Medtem ko so nekatere bakterije enosmerna vozovnica do zdravniške ordinacije, probiotiki vsebujejo le dobro vrsto bakterij. Probiotiki so odgovorni za zmanjšanje števila "slabih" bakterij v črevesju ter izboljšanje delovanja naših "dobrih" bakterij.

Sicer se lahko probiotiki v telo vnesejo s pomočjo različnih živil. Na tem mestu je smiselno omeniti predvsem kislo zelje, kefir, domači jogurt in ostalo fermentirano zelenjavo, a žal le majhen delež teh živil prispe na pravo mesto.

Za učinkovitejšo in hitrejšo podporo tvojemu črevesju ti zato priporočam kakovostno probiotično dopolnilo v obliki kapsul.

Foto: Slovensko pevko Evo Boto so prepričali Malincini Imunobiotiki (probiotiki). Malinca Probiotiki s specifičnimi sevi bakterij namreč koristijo tvojemu zdravju na različne načine. To pomeni, da lahko s selektivnim uživanjem probiotičnih bakterij izboljšaš različne vidike svojega zdravja. To pa je spodbudno, se strinjava?

Študije so pokazale, da specifični sevi bakterij pozitivno vplivajo tudi na krepitev delovanja imunskega sistema, ki vsekakor zmanjšuje tvoje možnosti, da boš to sezono ujel tisti nadležen prehlad in gripo.

Torej, kateri sevi bakterij dajejo tvojemu imunskemu sistemu tisti dodaten ''boost'', ki ga potrebuje?

Sevi bakterij Lactobacillus Rhamnosus, Lactobacillus Paracasei in Lactobacillus Acidophilus spodbujajo pozitivne interakcije med črevesjem in ''dobrimi''

bakterijami, ki že prebivajo v črevesju ter so tesno povezani z zdravim delovanjem imunskega sistema.

Vem, kaj si misliš …

Katere probiotike naj pa izberem?

Izbire je ogromno. Dovoli mi, da ti jo olajšam.

Malinca je vzela pomen zdrave črevesne flore in močnega imunskega sistema zelo resno. Razvila je enega najbolj učinkovitih probiotičnih pripomočkov in ga poimenovala Imunobiotiki – z razlogom. Malincini Imunobiotiki namreč vsebujejo vse tri bakterijske seve, ki dokazano krepijo imunski sistem: L. Rhamnosus, L. Paracasei in L. Acidophilus. Poleg omenjenih pa Imunobiotiki vsebujejo še 13 dodatnih probiotičnih bakterijskih sevov (torej skupaj 16 probiotičnih bakterijskih sevov), ki ti pomagajo vzdrževati zdravo črevesno floro in ti v času uporabe zagotavljajo kar 20 milijard živih kultur na kapsulo. Si predstavljaš, koliko dodatnih varnostnikov svojega črevesja lahko pridobiš zgolj z eno kapsulo na dan? Noro!

Opozorila pa bi te rada še na eno malenkost, ki pa, če dobro pomisliš, le ni tako majhna, kot se zdi.

Kakovostni probiotiki potrebujejo za uspešno delovanje in razmnoževanje tudi kakovostne prebiotike. Kaj pa je zdaj to?

Naj ti razložim. Predstavljaj si, da bi rožam vedno znova zgolj dodajal novo zemljo, nikoli pa je ne bi pognojil. Pravi nesmisel, kajneda? Točno tako je tudi z bakterijami. Dobre bakterije se razmnožujejo samo v primeru, da imajo podlago (hrano) za rast – to pa so vlaknine ali t. i. prebiotiki.

Foto: Malincini probiotiki – Imunobiotiki v kapsulah. Malinca Sedaj zveni vse skupaj veliko bolj smiselno, je tako?

Še dobro, da ti Malincini Imunobiotiki nudijo oboje. Imunobiotiki namreč vsebujejo edinstveno mešanico probiotičnih bakterij in prebiotikov, ki ti jamčijo popolno naselitev kolonije koristnih bakterij, o čemer pričajo številne izjave zadovoljnih strank, ki si jih lahko prebereš na https://www.malinca.si/blog/probiotiki-s-prebiotiki-kaj-so-in-zakaj-jih-jemati

Zaupaj svojemu črevesju

Zagotovo si že slišal za angleški pregovor ''Trust your gut.'', kar v dobesednem prevodu pomeni ''Zaupaj svojemu črevesju.'' In to sploh ni tako nerazumno. Črevesje je namreč tako pomemben in velik del našega telesa, da se ga velikokrat imenuje kar ''drugi možgani''. Zato je še kako pomembno, da mu nameniš dovolj pozornosti in ustrezno podporo s probiotiki. Izberi Malincine Imunobiotike.

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.