Katere politike bolje slišimo?

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Raziskovalci so ugotavljali, ali politike sploh poslušamo in ali registriramo njihov pomen.
Oglej si celoten članek

Ste se sami že kdaj vprašali, ali politične govore kdo resno posluša? Ste pomislili, da bi se za določeno politično prepričanje in vodjo odločili le na podlagi dobrega političnega govora? Vaš odgovor je bil najbrž negativen.

Tudi znanost je potrdila, da govorov politikov večinoma ne poslušamo, piše italijanski Focus. Če jih že poslušamo, jih ne slišimo oziroma ne registriramo njihovega pomena. To ugotavlja raziskava, ki so jo naredili psihologi avstralskih univerz iz Monasha, Queenslanda in Groningena. Raziskava se je osredotočila na dogajanje v možganih volivcev med branjem političnih govorov.

Govore so spisali raziskovalci

Raziskovalci so analizirali volivce, ki so usmerjeni izjemno desno ali izjemno levo. Volivci so imeli nalogo, da preberejo govore vodje desničarjev in govore vodje levičarjev. V resnici so govore spisali raziskovalci sami. Med samim testom so jim opravili tudi magnetno resonanco, da bi videli, kako so se na posamezne izjave odzivali možgani.

Med drugim so volivci nevede prebirali identične izjave tako s strani desničarja kot s strani levičarja. Analiza rezultatov je pokazala, da so se zdele volivcem identične izjave njihovega vodje veliko bolj navdihujoče. Med analizo so ugotovili še, da so možgani bolj aktivni med branjem govora tistega politika, ki nam je bolj pri srcu. To nakazuje na to, da nas govor nasprotnika ne zanima kaj dosti in da nas bo le stežka v kaj prepričal.

Po mnenju soavtorja raziskave Alexa Haslama, bi bili lahko rezultati raziskave zelo pomembni za politike. Po njegovi oceni ja za politika, ki bi si želel novih glasov, najpomembnejše, da med volivci ustvari občutek neke skupnosti in skupnih želja in ciljev s svojimi volivci. Politični forumi, razni politični shodi in politične tribune pa so po njegovem mnenju povsem nepomembne. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.