Kdaj je najboljše obdobje za očetovstvo

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Znanstveniki med drugim ugotavljajo, da imajo najstniki več možnosti za zaploditev otroka z avtizmom, nizkim inteligenčnim količnikom, shizofrenijo ali spino bifido.
Oglej si celoten članek

Najstniški očetje imajo več možnosti, da se jim rodijo otroci z zdravstvenimi težavami, saj so v njihovi spermi ugotovili večje število genskih mutacij, izhaja iz danes objavljene študije, ki so jo izvedli raziskovalci pod vodstvom Petra Forsterja z univerze v Cambridgeu.

Da imajo najstniki več možnosti za zaploditev otroka z avtizmom, nizkim inteligenčnim količnikom, shizofrenijo ali spino bifido - stanje, pri katerem se otrokova vretenca ne izoblikujejo popolno, od očetov, starih med 20 in 35 let, je ugotovilo že več preteklih raziskav.

Najmlajša stara enajst let

Raziskovalci pod vodstvom Forsterja so želeli dognati, zakaj do tega pride, v ta namen pa so preučili DNK več kot 24.000 staršev in njihovih otrok iz Nemčije, Avstrije, Bližnjega vzhoda in Afrike. Najmlajša mati v študiji je bila stara skoraj 11 let, najstarejša dobrih 52, medtem ko je bil najmlajši oče star 12 let, najstarejši pa dobrih 70, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Raziskovalci so ugotovili, da imajo najstniški očetje v spermi 30 odstotkov več genskih mutacij kot 20-letni očetje. Prav tako so odkrili, da imajo spermiji najstniških očetov približno šestkrat več mutacij od jajčnih celic najstniških mater. Zakaj prihaja do mutacij sperme pri najstnikih, ostaja nejasno. Eden izmed razlogov pa bi po mnenju Forsterja lahko bil, da so spermiji najstnikov ob delitvi "nagnjeni" k napakam. Forster je ob tem poudaril, da ugotovitve njegove ekipe niso razlog za preplah.

Kot je pojasnil, ima v splošni populaciji le 1,5 odstotka novorojencev anomalije, 30-odstoten porast genskih mutacij pa pomeni, "da bi lahko najstniški očetje pričakovali, da se bosta dva odstotka njihovih otrok rodila z okvaro". Več raziskav, objavljenih v zadnjih letih, je na drugi strani izpostavilo slabo kakovost sperme očetov, starejših od 45 let.

V študiji, ki je bila v ameriški publikaciji Jama Psychiatry objavljena februarja 2014, so raziskovalci pokazali, da pri otrocih očetov, starejših od 45 let, obstaja 3,5-krat večje tveganje za avtizem in 25-krat večje tveganje za bipolarno motnjo kot pri otrocih, ki so jih zaplodili očetje, stari med 20 in 25 let. Otroci očetov, starejših od 45 let, naj bi prav tako imeli 2,5-krat večje tveganje za samomorilska nagnjena in težave z mamili. Forster pa je danes menil, da pri starejših očetih obstaja "zmerno povišano tveganje". Hkrati pa je poudaril, da je najboljše obdobje za očetovstvo od 20. do 35. leta.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.