Kdaj je rumen in kdaj oranžen

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Vsi vemo, da je barva rumenjaka odvisna od prehrane kokoši. Kaj točno pa določa različno barvo?
Oglej si celoten članek

Barva jajčnjega rumenjaka je odvisna od prehrane kokoši in predvsem od količine ksantofilov. Ksantofili so namreč pigmenti, ki spadajo v skupino karotenoidov.

Rumenjaku dajejo različne odtenke rumene in oranžne barve, so antioksidanti in v jajcu preprečujejo oksidacijo ter uničenje vitaminov. Ker z lahkoto oksidirajo, v našem telesu polovijo škodljive proste radikale, ki bi lahko poškodovali pomembne spojine. Zaradi antioksidativne sposobnosti se kot vsi karotenoidi uvrščajo med snovi, ki zavirajo procese staranja. Večino pigmentov, ki naravno obarvajo rumenjake v jajcu, najdemo v sveži travi. S ksantofili pa je še posebej bogata lucerna.

Kako do oranžne?

Da je rumenjak močne oranžne barve, mora kokoš zaužiti rdeče ksantofile, ki običajno niso prisotni v naravni krmi. Nekateri kmetje zato obogatijo krmo s kapsantinom, ki je navzoč v izvlečkih paprike in s kantaksantinom, ki je prisoten v nekaterih algah in bakterijah. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 19:09 29. Maj 2015.

    Kaj je potem bolj zdravo, da je rumenjak bolj oranžen ali bolj rumen?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.