Kdaj si je treba umivati roke?

Foto: EPA
Foto: EPA
"Pogosto si z milom umivamo roke vsaj 20 sekund," pravijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).
Oglej si celoten članek

Roke si seveda umijemo takoj, ko se umažejo. "Posebej skrbno pa si umivamo roke pred, med in po pripravi jedi, še posebej dosledno, če rokujemo s surovim mesom, jajci, morskimi školjkami, svežo neočiščeno zelenjavo ali sadjem," svetujejo.

Svetujemo, naj si jih umijemo pred jedjo, vsakič preden koga hranimo, pred nego in po negi bolnika v domačem okolju, pred in po oskrbi rane, ureznine, udarnine, ko je koža poškodovana, po menjavi plenic ali po brisanju in umivanju otroka po uporabi stranišča, po smrkanju, kihanju, kašljanju, če smo uporabili robec, po dotikanju živali ali živalskih odpadkov, drugih odpadkov in takoj ob prihodu domov. 

Da preprečimo bolezni

"Sicer pa naj bi to delali tako pogosto, kot je glede na naša opravila potrebno, predvsem ob pravem trenutku in seveda pravilno. Le tako lahko preprečimo, da se v hrano, ki jo pripravljamo, iz našega okolja ne prenesejo povzročitelji različnih bolezni in da z dotikanjem posameznih predelov telesa v naše telo ne zanesemo škodljivih mikroorganizmov," pravijo in dodajajo, da je še posebno pomembno dosledno in vestno umivanje rok ob pojavu različnih obolenj.

Priporočila so dali ob Svetovnem dnevu umivanja rok, ki ga obeležujemo 15. oktobra.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.