KME: To je bolečina, ki se je ne da opisati

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
To soboto v Celju prva letošnja akcija ugodnejšega cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu.
Oglej si celoten članek

Prihaja pomlad z njo pa razmislek o cepljenju proti klopnemu meningoencifalitisu (KME). Otroci bodo spet veliko v naravi, na klope pa lahko naletimo povsod, kjer rastejo trave, pleveli in grmičevje, torej tudi ob igri na otroškem igrišču, v mestnem parku, na domačem vrtu, da o gozdu sploh ne govorimo. 

Bolečina, ki se je ne da opisati

Na tak način se je okužil Žarko Stevanovič, ki se je aprila leta 2014 odpravil čistiti opustošen gozd. Kljub uporabi repelenta, je ob povratku domov opazil dva klopa, ki sta ga okužila s KME, boleznijo, zaradi katere je skoraj umrl: "Bolečina je bila tako huda, da se sploh ne da opisati, kot bi vam hotel nekdo dati možgane narazen, kot da vam hočejo eksplodirati možgani. Spomnim se le še, da sem začel močno kričati. Postal sem agresiven in domačim začel groziti. Takoj so opazili, da je nekaj hudo narobe z mano, saj po naravinnisem tak", se spomni Žarko, ki jo je na srečo dobro odnesel. Bolezen, ki napade možgane, je sicer zahtevala dolgo okrevanje. 

“Žalostno je, da se v gozdu bojijo medveda, ne bojijo pa se klopov. V mestih so preveč naivni, saj menijo, da tam klopov ni. Tudi sredi igrišča otroškega vrtca v Ljubljani lahko stakneš klopa. Zato mislim, da se mora vsak cepiti proti klopom, to je po moje obvezno," je danes prepričan Stevanovič.

Izkoristite prvo letošnjo akcijo

Ker repelenti niso dovolj, za KME pa ni zdravila, velja izkoristiti vsakoletne akcije cepljenja. Prva letošnja se že ta vikend začenja v Celju, kamor ste vabljeni tudi tisti, ki ne živite v tem mestu in imate osebnega zdravnika izbranega drugje.

Akcija bo potekala v soboto, 10. marca, in v soboto, 7. aprila, obakrat med 8. in 15. uro. Cena cepljenja bo 20 evrov.

Naročanje ni potrebno, cepljenje pa bo potekalo na Gregorčičevi 5. Odrasle bodo cepili v nekdanji ambulanti nujne medicinske pomoči poleg  Reševalne postaje v ZD Celje, otroke pa na Dispanzerju za šolske otroke in mladino. Kdor ima cepilno knjižico, naj jo prinese, plačilo pa bo možno samo z gotovino.

Koliko odmerkov potrebujem?

Foto: ZD Maribor Cepljenje proti KME Za zadostno zaščito pred okuženim klopom potrebujemo dva odmerka cepiva, za popolno zaščito pa tri. Prva dva odmerka prejmemo v razmaku meseca dni, tretjega pa od 5 do 12 mesecev po drugem: "Tako lahko v okviru te akcije bodisi začnete s programom cepljenja proti KME ali pa ga zaključite, če ste prva dva odmerka prejeli v naši jesenski akciji," pojasnjuje  Strokovni vodja  ZD Celje Marko Drešček.

Nevarni miti o klopih

O klopih, njihovem življenju in obnašanju, pa tudi o boleznih, ki jih prenašajo, kroži veliko zmotnih prepričanj, kar ima lahko resne posledice za naše zdravje: 

"Vsekakor je zmotno verjeti, da lahko klopa srečamo le v gozdu in da je to ena nenevarna živalca. Klopi namreč živijo povsod, kjer so trave, pleveli in grmičevje, ter prenašajo različne bakterije, viruse in druge bolezenske klice. Pri nas ljudje najpogosteje obolijo za lymsko boreliozo in klopnim meningoencefalitisom, redkeje za humano granulocitno anaplazmozo in babeziozo. Zmotno je tudi prepričanje, da smo s cepljenjem zaščiteni proti vsem naštetim boleznim. Cepljenje nas namreč učinkovito ščiti samo pred KME, za katerega zdravila ne poznamo, druge naštete bolezni pa lahko uspešno zdravimo z antibiotiki," opozarja zdravnik. 

Foto: Profimedia klop

Kdo se lahko cepi?

Proti KME se lahko cepijo tako odrasli kot otroci in to že od dopolnjenega prvega leta starosti. Stranski učinki cepljenja so redki in blagi, denimo pordelo in boleče mesto injeciranja ali slabo počutje z bolečinami v mišicah, ki hitro mine, dodaja zdravnik.

Cepljenje odsvetujejo osebam:

  • z akutno vročinsko boleznijo 
  • alergičnim na jajčne beljakovine ali druge sestavine cepiva 
  • bolnikom z avtoimunimi boleznimi ali drugimi boleznimi, ki oslabijo imunski sistem 
  • bolnikom ,mi prejemajo kemoterapijo oziroma biološka zdravila
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 08:11 9. Marec 2018.

    TicoVac 0,5 oz. FSME Immun 0,5 naj bi vseboval 350 mikro gramov alu hidroksida w w w medicines.org.uk/emc/product/1923/smpc. Ne vem …

  • 06:33 9. Marec 2018.

    Spet reklama za farmacijo. Prebeete navodila od cepiva preden zapicijo iglo. Ne potem.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.