"Ko je na tleh jokala in brcala, sem skoraj izgubila živce"

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Psihoterapevtka je razkrila, kako se moramo odzvati na izbruh jeze pri otroku.
Oglej si celoten članek

Kako se odzvati?

Medtem ko sta se urejali za odhod v vrtec, je Jessicina hči začela jokati, saj ni smela nositi novih bleščečih čevljev, ki so bili kupljeni za poroko. "Ko je na tleh jokala in brcala, sem skoraj izgubila živce," je povedala Jessica. "Obe sva imeli naporno jutro in nujno sva morali oditi, da bi pravočasno prišla na sestanek." Če imate majhne otroke, zagotovo veste, kako je to, ko otrok izbruhe v jok. Ravno zaradi tega razloga je hotela staršem podati uporabne nasvete, kako se odzvati v takšni situaciji.

 

 

1. Povejte, kaj vidite

Ko ste starš, na stvari gledate drugače kot otrok. Zaradi tega je pomembno, da jim to objasnite.

2. Povežite se s čustvi, ne z obnašanjem.

Jessica pravi, da majhni otroci ne znajo uporabljati logike in razuma, saj še niso razvili teh veščin. Zato se morate čustveno povezati z otrokom. En primer odziva na izbruh jeze bi bil: "Jezna si. Želiš si, da bi lahko nosila te čevlje v posteljo."

 

3. Vnesite malo razigranosti

Ne bodite cel čas strogi in raje spodbujajte otroka, da počne stvari, ki na videz izgledajo kot opravki. Ko se otrok ne želi obleči, mu lahko odvrnete: "Ni se zabavno obleči. Potem gredo pa hlače na mojo glavo."

4. Razmišljajte z njimi

Poskusite se postaviti v njihovo kožo in videti stvari iz njihovega vidika.

5. Prepustite jim vodstvo

Čeprav je ta trik že precej star, vedno deluje. Kadar želite otroka v nekaj prepričati, mu dajte občutek, kot da je ideja njegova.

6. Bodite tiho

Včasih pomaga, da otroku date čas, da da vse ven iz sebe. "Počakajte z njim, dokler ne izbruhnejo vsa čustva na plano."

7. Recite jim "da"

Ko si otrok, je težko ves čas poslušati besedo ne. Jessica zato predlaga, da občasno uporabite besedo "da", kot v tem primeru: "Ne smeš tepsti brata, ampak ja, lahko uporabiš svoje roke za božanje."

8. Naj je preprosto

Zapomnite si, da otroci ne morejo nadzorovati svojih odzivov. Poleg tega se od staršev učijo, kako se umiriti. Zato je pomembno, da vse ostane preprosto in se na njihov izbruh odzovete mirno.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 19:41 10. September 2022.

    Navij muziko do fulla!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.