Koliko jo spijete, je odvisno od genov

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Posamezniki z gensko variacijo PDSS2 naj bi spili manj kave kot tisti brez te genske različice.
Oglej si celoten članek

Na količino popite kave vplivajo tudi geni. Posamezniki z gensko variacijo PDSS2 naj bi v povprečju spili eno skodelico kave na dan manj kot tisti, ki te genske različice nimajo. To je pokazala analiza genskih podatkov več kot 1.200 ljudi v Italiji. Do podobnih zaključkov pa so prišli tudi raziskovalci na Nizozemskem.

Rabijo manjšo dozo

Sodeč po ugotovitvah, PDSS2 zmanjšuje sposobnost celic za razgrajevanje kofeina, kar pomeni, da ta v telesu ostane dlje časa, zaradi česar posamezniki, ki imajo to gensko različico, rabijo manjšo dozo kave, da dobijo enak kofeinski učinek.

"Rezultati raziskave še dodatno potrjujejo izsledke drugih študij, da je naša nagnjenost k pitju kave pogojena z geni," je dejal njen avtor Nicola Pirastu z Univerze v Edinburgu. Ob tem je dodal, da je za dokončno potrditev biološke povezanosti med PDSS2 in pitjem kave treba narediti še dodatne študije.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.