To je kontracepcija, ki lahko prepreči raka

Foto: Profimedia
Zaradi te bolezni pri nas umre 30 do 40 žensk letno.
Oglej si celoten članek

Pri ženskah, ki za kontracepcijo uporabljajo maternični vložek  - IUD (Intra Uterine Device = maternični pripomoček), obstaja za tretjino manjše tveganje za razvoj raka materničnega vratu.

"Bili smo zelo presenečeni, v kolikšni meri zmanjšuje tveganje," je dejala Victoria Cortessis, docentka na Oddelku za preventivno medicino Univerze Kalifornija: "Možnost, da lahko ženske z izborom določene kontracepcije zmanjšajo tveganje za nastanek raka na materničnem vratu, bi lahko imela velik vpliv na pojav te oblike raka," je ocenila ena od vodilnih avtorjev študije.

Tretji najpogostejši rak pri ženskah

Rak materničnega vratu je v svetu tretji najpogostejši rak pri ženskah.

V raziskovalne namene so avtorji analizirali podatke iz 16 študij, ki so vključevale več kot 12 tisoč žensk po vsem svetu. Znanstvenikom sicer ni uspelo z gotovostjo potrditi, zakaj ravno to kontracepcijsko sredstvo vpliva na tolikšno zmanjšano tveganje za nastanek raka materničnega vratu.

Eden od verjetnih odgovorov je po mnenju avtorjev študije lahko tudi v tem,  da maternični vložek ali spirala enostavno spodbudi imunski odziv na boj proti infekcijam, ki jo povzroča humani papiloma virus – HPV. Kronična HPV infekcija povečuje tveganje za nastanek raka na materničnem vratu

Za razumevanje bioloških mehanizmov, ki zagotavljajo takšno zaščito pa je potrebno več raziskav, zato strokovnjaki menijo, da je prezgodaj za priporočanje IUD večjemu številu žensk.

Rak materničnega vratu je v svetu še vedno v porastu. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v Evropski uniji drugi najpogostejši rak pri mladih ženskah (15-44 let), za rakom na dojki. V Evropski uniji za rakom na materničnem vratu letno zboli okoli 34 tisoč žensk, 13 tisoč jih umre.

Javno zdravstveni problem tudi v Sloveniji

Rak materničnega vratu je še vedno, kljub nekaterim učinkovitim ukrepom, javno zdravstveni problem tudi v Sloveniji. Po zadnjih podatkih Registra raka na Onkološkem inštitutu je v letu 2015 za rakom materničnega vratu na novo zbolelo 119 žensk (11,4 obolelih na 100 tisoč žensk).

V zadnjih letih zaradi te bolezni pri nas umre 30-40 žensk letno. Najpogosteje obolevajo ženske stare od 50 do 64 let. Obolevnost je v nekaterih evropskih državah nižja (pod 10 obolelih letno na 100.000 žensk), vendar pa je zaradi uspešnega odkrivanja najbolj zgodnjih oblik raka materničnega vratu, smrtnost zaradi tega raka v Sloveniji pod evropskim povprečjem.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.