Koristni popoldanski spanci

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Znanstveniki pišejo o novih razlogih, zakaj so kratki spanci čez dan lahko koristni.
Oglej si celoten članek

Dober mesec nazaj smo pisali o tem, da lahko popoldanski spanec občutno pomaga pri krepitvi imunskega sistema in odpravlja posledice stresa. Zdaj so znanstveniki našli dodaten razlog, zakaj so lahko popoldanski spanci koristni.

Pomagajo spominu

Raziskava objavljena v The Journal of Neurobiology of Learning and Memory ugotavja, da popoldanski spanci pomagajo tudi našemu spominu. Študentje v raziskavi so se morali naučiti 90 besed in 120 nepovezanih besednih parov kot je denimo besedna zveza “mlečen taksi”. Po učenju besed in besednih parov si je polovica študentov lahko spočila s popoldanskim spancem, druga polovica je gledala film. Nato so obe skupini testirali in ugotovili, da so si študentje, ki so spali, besede in besedne pare bolje zapomnili.

“Kratek dremež v pisarni ali celo v šoli je dovolj, da izboljša vaš učni uspeh,” pravi profesor in mentor študije Axel Mecklinger. Po njegovem mnenju bi morali v okolju, kjer se ljudje učijo, resno razmisliti o pozitivnih učinkih kratkega spanca. Dovolj je že 45 do 60 minut.

anja.scuka@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.