Kratki treningi in ena intenzivna minuta

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Pomanjkanje časa ne more biti več izgovor.
Oglej si celoten članek

Izgovor, da nimate časa za telesno aktivnost, z novimi dokazi ni več veljaven. Dovolj je že ena minuta visoko intenzivne vadbe v kratkem treningu. Ta naj bi imel za zdravje iste pozitivne učinke kot 45 minut tradicionalnega zmernega treninga.

To dokazuje raziskava strokovnjakov z McMaste University v Kanadi, ki so jo predstavili v reviji PLoS One.

Kratki in dolgi treningi 

V raziskavo so vključili 27 moških s službo, kjer veliko sedijo. Nekateri so imeli 12 tednov treningov, drugi v kontrolni skupini pa niso delali v tem času ničesar. 

Namen raziskave je bil, da bi ugotovili, ali so kakšne razlike med tistimi, ki so imeli desetminutne treninge in tistimi, ki so trenirali 45 minut.

Moški so se v desetih mintuah najprej dve minuti ogrevali. Nato so imeli tri serije 20-sekundnega zelo intenzivnega kolesarjenja “na vso moč”, vmes pa so dve minute zmerno kolesarili. Na koncu so imeli tri minute ohlajevanja. Ostali so kolesarili 45 minut, a v zmernem in umirjenem ritmu. Tudi ti so imeli dve minuti ogrevanja in tri minute ohlajevanja.

Po dvanajstih tednih so bili rezultati dokaj podobni, čeprav je bila v razlika v času kar petkratna.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.