Lagali in zavajali bolnike in zdravnike

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Zaradi krize z opioidi bodo plačali pol milijarde dolarjev odškodnine. Po ocenah naj bi sledilo vsaj dva tisoč novih tožb.
Oglej si celoten članek

Ameriško sodišče v Oklahomi je v ponedeljek ameriškemu farmacevtskemu gigantu Johnson & Johnson naložilo plačilo 572 milijonov dolarjev odškodnine zaradi vloge v krizi zasvojenosti z opioidi v tej ameriški zvezni državi. Gre za prvo sodbo v civilnih tožbah proti nekemu farmacevtskemu podjetju, ker naj bi krepilo zasvojenost z opioidi med Američani.

Sodnik Thad Balkman je v 42 straneh dolgi sodbi pritrdil tožilstvu, da je Johnson & Johnson prispeval k "javni nadlogi" s svojo zavajajočo oglaševalsko kampanjo za protibolečinske učinkovine, ki jih je mogoče dobiti na recept. Sodnik je prepričan, da je omenjeni farmacevt odgovoren za epidemijo odvisnosti in številne smrti.

Gre za prvi končan primer na prvi stopnji proti nekemu farmacevtskemu podjetju v ZDA zaradi njegove vloge v krizi z zasvojenostjo z opioidi v državi. Kot navaja AFP, so v ZDA zaradi zlorabe opioidnih protibolečinskih zdravil zabeležili številne smrti zaradi predoziranja, velik problem je tudi zasvojenost. Samo v letu 2017 so v ZDA zabeležili več kot 70.000 smrti zaradi prevelikega odmerka opioidov, ki so jih dobili na recept.

Proti različnim farmacevtskim podjetjem in distributerjem je vloženih več kot 2000 tožb. Vložile so jih večinoma zvezne države in tudi lokalne oblasti, ki so jih obremenili stroški odpravljanja te zdravstvene krize z zasvojenostjo z opioidi.

V tej tožbi so sicer tožilci zahtevali, da bi Johnson & Johnson v sklad za pomoč odvisnikom v naslednjih 30 letih vplačal kar 17 milijard dolarjev. A sodnik je ocenil, da Oklahoma ni uspela dokazati bodočih stroškov odpravljanja krize v zadostni meri, zato se je odločil za odmero odškodnine za eno leto in določil višino 572 milijonov dolarjev. V podjetju so že napovedali pritožbo.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.