Lahko uporabimo izdelek, ki smo ga odprli lani?

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Večinoma naj bi sredstva za zaščito pred soncem porabili v 12 mesecih. In kaj je pokazalo testiranje?
Oglej si celoten članek

Lahko uporabimo izdelek, ki nam je ostal od lani?

Na Zvezi potrošnikov Slovenije so letos uvedli novost pri testiranju zaščitnih izdelkov za sončenje oziroma preizkusili izdelke, ki so jih odprli lani in simulirali uporabo.

Želeli so namreč ugotoviti, ali so lani odprte in neuporabljene kreme za sončenje učinkovite tudi letos: "Pri tem smo jih izpostavljali tipičnim razmeram med počitnicami in na plaži: najprej smo jih za 14 dni pustili na vročini (približno 40 °C), potem ponovno v hladnih prostorih (kot med potovanjem), medtem smo jih večkrat odprli in zaprli, na koncu pa ponovno izpostavili soncu," so pojasnili. 

Ni potrebe, da bi jih metali proč

Večinoma naj bi sredstva za zaščito pred soncem porabili v 12 mesecih, a kot poudarjajo na ZPS je dodatni test pokazal, da dobro ocenjena sredstva za zaščito pred soncem svoje delo enako učinkovito opravijo tudi naslednjo sezono, zato ni nobene potrebe, da bi napol porabljene plastenke ali pločevinke metali proč: "Pred ponovno uporabo vseeno preverite, ali je vonj še vedno enak in ali se pojavnost ni spremenila - denimo, da bi se olje ločilo od vode," svetuje ZPS. 

Preberite še: Navajajo tudi trditve, ki ne držijo

Splošni nasveti ZPS za sončne dni in uporabo sredstev za zaščito pred soncem

  • najboljša zaščita je še vedno, da se izogibamo neposrednim sončnim žarkom,
  • nanašanje sredstva za zaščito pred soncem je le eden od številnih naravnih (senca, izogibanje soncu v najbolj nevarnih urah) in drugih načinov zaščite (pokriti deli kože, še zlasti na obrazu, vratu, ramenih ...)
  • uporaba sredstev za zaščito pred soncem je namenjena običajnemu vsakdanjiku, ne pa dolgemu poležavanju pod žgočimi žarki,
  • dobro namažite vse dele kože, ki so izpostavljeni soncu,
  • na kožo nanesite dovolj zaščitnega sredstva (2 mg na 1 cm2 kože),
  • nanos pogosto obnavljajte, še posebej po kopanju, znojenju ali otiranju z brisačo,
  • sredstva za zaščito pred soncem so, kot vsi kozmetični izdelki, občutljivi na sončno svetlobo, zrak in visoke temperature,
  • shranjujte jih v hladnem (ni potrebe, da v hladilniku) in suhem prostoru (kopalnica ni najbolj primerna, saj je to ponavadi najbolj vlažen prostor v hiši oziroma stanovanju), tudi na plaži naj bodo v senci,
  • sredstva ne prelivajte v drugo embalažo, ne dodajajte mu vode ali drugih sestavin,
  • ne puščajte ga v vročem avtomobilu, med potovanjem pa naj ne leži na armaturni plošči,
  • takoj po uporabi sredstvo za zaščito pred soncem dobro zaprite.

dezurni@zurnal24.si

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 19:56 11. Julij 2017.

    Hitro pred soncem skrit, da boste čim bolj bolani in otroci rahitični.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.