Manj zadovoljni s svojim življenjem

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Dan mučenikov, praznik vseh moških, je prerasel verske okvire in ga danes na 10. marca ne obeležujejo samo Kristjani, pač pa vsi.
Oglej si celoten članek

10. marca "praznujejo" moški, ki so si ravno tako  izbrali za svoj dan kot šaljivo protiutež mednarodnemu dnevu žensk, 8. marcu.

Na statističnem uradu so predstavili nekatera dejstva o moških, ki živite Sloveniji:

  • ste eden od 1,02 milijona prebivalcev naše države;
  • vam je morda ime Franc, Janez, Ivan, Anton ali Marko;
  • imate na splošno nižjo izobrazbo kot ženske;
  • ste v povprečju stari 41,1 leta;
  • ste visoki povprečno 178 cm in tehtate povprečno 85 kg;
  • boste verjetno dočakali nižjo starost kot vaše ženske vrstnice;
  • ste na splošno manj zadovoljni s svojim življenjem kot ženske;
  • ste manj izpostavljeni tveganju revščine kot ženske (13,0 % : 15,6 %)
Foto: Profimedia Mladi

Leta 2015 je največ novorojencev je dobilo imena Luka, Filip, Nik, Mark in Žan.

Skoraj vsi fantje so postali dijaki, največ, 48 odstotkov, se jih je vpisalo v srednje tehniške in druge strokovne programe.

Več kot polovica na fakulteto

Med mladimi med 20. in 24. letom jih je skoraj polovica izobraževanje nadaljevala tudi po srednji šoli, od teh vsak tretji študent na področju tehnike, proizvodnih tehnologij in gradbeništva.

Od mame šele pri tridesetih

Prvo zaposlitev so dobili pri starosti 24,6 leta, od staršev pa so se odselili stari povprečno 29,2 leta. Prvič so se poročili stari povprečno 32 let in dočakali rojstvo prvega otroka pri povprečni starosti 32,1 leta.

Po podatkih Sursa jih je bilo leta največ voznikov težkih tovornjakov, komercialnih zastopnikov za prodajo, kmetovalcev na mešanih kmetijah in delavcev za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih.

Na mesec so zaslužili povprečno 1695 evra bruto, kar je povprečno 101 evro več od žensk.

Povprečna starostna upokojitev v letu 2015 je bila 61,3 leta, starostna pokojnina pa znašala povprečno 744,90 evra. Starejši moški imajo višjo izobrazbo kot starejše ženske, medtem ko za mlajše velja obratno.

Približno tretjina oskrbovancev v domovih za starejše so po podatkih Sursa moški. Povprečna starost v 2015 umrlih moških je bila 72,8 let. 

dezurni@zurnal24

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.