Maslo le ni tako zelo slabo

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Maslo si je skozi čas prislužilo naziv nezdrave hrane, a so ga strokovnjaki v najnovejši raziskavi znova analizirali.
Oglej si celoten članek

Strokovnjaki s Friedman School of Nutrition Science and Policy z Tufts University iz ZDA so v Plos One objavili zanimive ugotovitve svoje raziskave. Ugotovili so, da je uživanje masla le rahlo povezano z višjo smrtnostjo, niso pa zaznali nobene povezave med uživanjem masla in srčno-žilnimi boleznimi. Ugotovili so celo rahel pozitiven učinek pri zaščiti pred sladkorno boleznijo. Strokovnjaki so v raziskavo vključili kar 636.151 oseb.

Nepomembna korelacija 

Osebe, ki so bile vključene v raziskavo, so povprečno zaužile 14 gramov masla na dan. V času raziskave je umrlo 28.271 ljudi, zabeležili so 9.783 primerov srčno-žilnih bolezni in 23.94 primerov diabetesa. Raziskava je pokazala na zelo majhno in nepomembno korelacijo med uživanjem masla in smrtnostjo. Zaznali so rahel zaščitni učinek pred sladkorno boleznijo, a morajo te rezultate še dodatno raziskati, da bi podali zanesljive odgovore. Domnevajo, da je pozitiven učinek povezan prav z mlečno maščobo.

Avtorji raziskave sicer pojasnjujejo, da maslo ni ravno najbolj zdrava izbira, a da je veliko hrane, ki je mnogo bolj škodljiva. Izpostavili so denimo sladkor in škrob, ki mu številne raziskave dokazujejo velike negativne posledice za telo.

 

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.