Menjajo kartice zdravstvenega zavarovanja

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Drugi generaciji kartic zdravstvenega zavarovanja poteče veljavnost.
Oglej si celoten članek

Kartice zdravstvenega zavarovanja, ki sodijo v drugo generacijo (2008 - 2015), bo treba zamenjati, saj jim poteče veljavnost. Oktobra lani je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) že začel izvajati zamenjavo kartic omenjene generacije. 

Zamenjava poteka avtomatsko. Zamenjane bodo vse kartice, ki so bile izdelane in izdane v letu 2008 ali kasneje ter so v uporabi deset let. Takih kartic namreč v slovenskem zdravstvenem sistemu ni mogoče več uporabiti. 

ZZZS bo vsem, ki imajo kartico druge generacije, mesec dni pred potekom veljavnosti kartice zdravstvenega zavarovanja poslal novo kartico. Na novi kartici bo zapisano, do kdaj velja. Kartici bo priložen tudi dopis z vsemi pojasnili. Ob tem dodajajo, da je zamenjava kartic brezplačna.  

Foto: ZZZS nova kartica zdravstvenega zavarovanja

Kartice, ki jih zavarovane osebe ne bodo prevzele po pošti, se bodo vračale v depo ZZZS Službe za poslovanje s karticami, od koder jih bodo na zahtevo uporabnika lahko ponovno poslali. 

Zakaj menjava? 

ZZZS pojasnjuje, da uporabljajo tri različne generacije kartic, ki jih ločujejo po varnostnih mehanizmih, ki jih uporabljajo, oziroma po značilnostih uporabljene infrastrukture javnih ključev. 

Prva generacija kartic je bila izdana med letoma 2000 in 2008. Te kartice imajo neomejeno veljavnost, saj uporabljajo varnostni mehanizem, ki nima časovne omejitve. 

Druga in tretja generacija kartic pa uporabljata varnostne mehanizme, ki temeljijo na digitalnih potrdilih, pri katerih se vedno uporablja časovna omejitev veljavnosti digitalnega potrdila. 

Na toliko ocenili življenjsko dobo kartice

Veljavnost druge generacije kartic, ki so se izdajale med letoma 2008 in 2015, ter kartic tretje generacije, ki se izdajajo od leta 2015 naprej, je omejena na deset let od izdaje. Obdobje je bilo določeno na osnovi pričakovane življenjske dobe uporabljenega materiala kartice ter opredeljene veljavnosti digitalnega potrdila. 

Na ZZZS pojasnjujejo, da so pri opredelitvi veljavnosti digitalnega potrdila upoštevali mednarodne standarde in priporočila s področja informacijske varnosti. Želeli so zagotoviti čim daljšo veljavnost digitalnih potrdil, s katerimi bi obdržali zadovoljivo raven varnosti, obenem pa bi omejili stroške, ki bi nastali zaradi prepogoste menjave kartic. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 10

  • 16:38 10. Januar 2019.

    se pravi kartice prve generacije so pa doživljenjske? Na začetku so naredili super, samo pol so se spomnili, da nekdo …

  • 11:13 10. Januar 2019.

    Zdravstveno zavarovanje je cifra vsakokrat drugačna res ne vem kaj tam delajo .... en mesec preplačano drugi mesec spet duplo …

  • 09:45 9. Januar 2019.

    In kaj hudiča bi se morali PRIPRAVLJATI??? Pa kaj novinarčki res več nimate nobenega smisla za realno informiranje???

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.