Mlade ženske, ki postanejo znova deklice

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Ginekologi opozarjajo na naraščajoče težave z menstrualnim ciklusom ...
Oglej si celoten članek

Vedno več najstnic trpi za boleznijo moderne dobe – izgubo menstrualnega ciklusa. Takšna motnja je pri najstnicah v zadnjih letih vse pogostejša, zanjo pa trpi okoli 15 odstotkov najstnic. Glavni vzroki so nezdrav način življenja, stres, drastične diete in pretirano oziroma že nezdravo ukvarjanje s športom, piše italijanska tiskovna agencija Ansa.

Na problem so opozorili zdravniki na 17. Kongresu Mednarodnega združenja za ginekologijo in endokrinologijo. Predsednik kongresa Andrea Ganazzani je povedal, da je najhuje med ženskami starimi med 16 in 25 let, glavni razlog pa so drastične diete. “Zdravljenje je sicer možno s hormonskimi terapijami. Je pa tu ključno zdravljenje s psihološko podporo,” opozarja.

Tudi sindrom policističnih jajčnikov 

Opozoril pa je še na eno zelo razširjeno bolezen in sicer na sindrom policističnih jajčnikov, ki je povezan tudi s povečanjem telesne teže. Ganazzani pojasnjuje, da je za to kriva vse višja starost ob prvi nosečnosti, tveganje za sindrom policističnih jajčnikov pa poveča tudi prehrana prepolna hidratov in sladkorja. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.