Muhe nevarnejše od ščurkov

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Muhe so prenašalci mikroorganizmov, ki lahko pri ljudeh povzročajo številne bolezni.
Oglej si celoten članek

67 odstotkov ljudi bi prenehalo jesti hrano, če bi se je dotaknil ščurek, le trije odstotki pa bi storili enako, če bi se njihovega krožnika dotaknila muha, je pokazala raziskava podjetja Orkin. Kljub rezultatom pa raziskovalci opozarjajo, da so muhe do »dvakrat bolj umazane kot ščurki«.

Foto: EPA Ščurki Razlika med muhami in ščurki je v tem, da se prvi prehranjuje z ostanki hrane, muhe pa z gnilimi stvarmi, zaradi česar prenašajo več mikrobov. Ko muha pride v stik s hrano, skozi usta izbruhne vse, kar ima v sebi, da lahko počiva. Prav zardi tega so ti insekti prenašalci mikroorganizmov, ki lahko pri ljudeh povzročajo številne bolezni.

Poleg hrane pa muhe pogostokrat pristanejo tudi na smeteh, živalskih truplih in iztrebkih. Biologi izpostavljajo, da lahko do zapletov pride, ko muha stopi v stik z nekuhanimi živili, ki jih pustimo v okolju, ugodnem za rast bakterij – na primer zunaj hladilnika. V najhujših primerih lahko zaradi muh ljudje zbolijo celo za boleznimi, kot sta salmonela in tifus ali pa dobijo črevesne parazite.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.