Na intenzivnih oddelkih zdaj mlajši bolniki s pridruženimi boleznimi

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Najpogostejša pridružena bolezen bolnikov, ki potrebujejo intenzivno nego, je povišan krvni tlak
Oglej si celoten članek

Razmere v bolnišnicah se glede obolelih s corono poslabšujejo, še bolj narašča število bolnikov na intenzivnih negah. Včeraj je bilo v bolnišnicah 526 covid bolnikov, na intenzivnih oddelkih jih je bilo 112.
"Skrbi nas razmerje med bolniki, ki potrebujejo obravnavo na intenzivnih oddelkih oddelkih in med bolniki na običajnih oddelkih, skrbi nas trend, skrbi nas porast števila teh bolnikov," pravi vodja Oddelka Intenzivne terapije Infekcijske klinike UKC Ljubljana Matjaž Jereb.

V UKC Ljubljana so v zadnjih treh tednih na intenzivne oddelke sprejeli 38 kritično bolnih bolnikov z dihalno odpovedjo. "Sama številka niti ni tako visoka, treba pa je vedeti, da na UKC Ljubljana razpolagamo s 70, 80 posteljami, na katerih lahko varno oskrbimo te bolnike. Na nivoju države govorimo o številki 220, morda 230 in nič več," poudarja Jereb. 

Po tem, ko je bila v drugem valu smrtnost bolnikov na intenzivnih negah 31 odstotna, je v tretjem valu 27 odstotna. "Treba se zavedati, da gre za zdravljenje v obvladljivih razmerah, v primeru kolapsa pa bo umrlo pomembno več covid bolnikov kot tudi bolnikov z drugimi boleznimi, ki bi potrebovali našo pomoč.. Zato še enkrat, ne glede na to, kako so ti zadnji ukrepi nesimpatični in jih težko sprejemamo, je na vseh nas, da to epidemiološko krivuljo obrnemo navzdol," poziva Jereb. 

Najmlajši bolnik star 38 let

Na intenzivne oddelke zdaj sprejemajo mlajše bolnike, potek bolezni pa je podoben kot pri starejši populaciji, je pa pri starejši populaciji več zapletov.
"V tem trenutku je najmlajši bolnik star 38 let, povprečna starost je 69 let. V drugem valu je bila povprečna starost 70 let," razlaga Jereb. Starost na intenzivnih oddelkih je nekoliko nižja kot na običajnih oddelkih. Večina bolnikov na intenzivni negi ima pridružene bolezni, večinoma gre za povišan krvni tlak, pri mlajših bolnikih pa je razlog povišana telesna teža, razlaga Jereb.  

Je kriv angleški sev?

"Končnega odgovora kar se invazivnosti oziroma virulentnosti angleškega seva tiče, v tem trenutku še nimamo, tako, da bi lahko z zanesljivostjo odgovoril, da gre za viriulentnejši sev. Izhajamo pa iz tega, da je kužnost in sposobnost povzročiti bolezen angleškega seva pomembno višja, kot osnovnega primarnega seva. Od tod posledica, da se jih več okuži, ob več okuženih imamo več bolnikov s težjim potekom bolezni, s kritično obliko bolezni," pravi Jereb. 

"Druge rešitve nismo našli"

21 odstotkov vseh bolnikov, ki so bili v bolnišnice, je bilo sprejetih zaradi covida. "Zavedati se moramo, da so oddelki oddelki za intenzivno zdravljenje ozko grlo, kjer naš zdravstveni sistem lahko obstane ali pade. Na vrhu drugega vala smo bili dejansko blizu,  na intenzivnih oddelkih je bilo v enem dnevu 216 kritično bolnih covid bolnikov, ki so potrebovali podporo aparatov za mehansko predihavanje in prav veliko dodatnih postelj nismo več imeli," poudarja Jereb. 

V času koronakrize so covid bolnišnice pridobile nekaj covid postelj, vendar pa gre na račun covida pomemben del necovid postelj. "S tem se odlaga druga diagnostika, odlaga se s kirurškimi posegi. Druge rešitve kot te, žal nismo imeli, vemo pa, da odlašanje z drugimi zdravstvenimi storitvami, ki jih bolniki z necovid boleznimi potrebujejo, ne gre v nedogled in ni vzdržno," pravi Jereb. 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 19

  • 21:26 29. Marec 2021.

    Zagotovo ni tako kot pišejo,še niti 1x ni bilo napisano tako kot je v resnici,sem preveril nekatere ljudi ki so …

  • 20:55 29. Marec 2021.

    Ne moreš da verjameš v bolnici zdravijo 38 letnika pa to še svet ni videl niti slišal 38 letnika...

  • 20:38 29. Marec 2021.

    Neee! PAAANIKA! PAAANIKA! Smrtonosni grozzzzni viruuus, 38-letni ljudje umirajo na ulici, hropejo, padajo, konec je, neee, grozno....O ne. Če ste …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.