Na otroški intenzivni terapiji za pomoč prosijo hrvaške zdravnike

Foto: Profimedia
Z oddelka za intenzivno otroško terapijo ljubljanskega kliničnega centra konec aprila odhaja še ena zdravnica.
Oglej si celoten članek

"Stanje na otroški intenzivni terapiji je resno in danes smo tukaj zato, da slovenski javnosti pojasnimo, kaj smo in kaj bomo naredili v prihodnje, da izboljšamo to stanje," je današnjo izjavo za novinarje začel novi generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Aleš Šabeder.  Po tem, ko je z novim letom delovno razmerje odpovedal tudi Gorazd Kalan, vodja enote za intenzivno terapijo in centra za obravnavo bolnikov s prirojenimi srčnimi napakami, so na otroški intenzivni terapiji ostali le trije specialisti. Nato je nedavno odpoved dala še ena od specialistk.   

Od maja le še dva zdravnika

"V tem trenutku nas je pet zdravnikov na plačilnem seznamu, v rednem delovnem razmerju. Res pa je, da bosta prvega maja dva," je povedal predstojnik kliničnega oddelka za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo Ivan Vidmar.

Otroška intenzivna terapija (KOOKIT) v ljubljanskem kliničnem centru je del kirurške klinike, obravnava pa tako kirurške kot nekirurške paciente, stare od 0 do 21 let. Oddelek ima 14 postelj, za katere bi moralo biti po mednarodnih kadrovskih normativih v turnusih zaposlenih dvajset zdravnikov, od tega najmanj 14 specialistov pediatrične intenzivne medicine.

Kot pravi Vidmar, v Sloveniji nima nobena intenzivna terapija 20 zdravnikov in ne ve, kdaj bo. Bi bili pa zelo zadovoljni, če bi jih bilo devet, dodaja Vidmar. Konec leta bodo na intenzivni terapiji dobili pet, mogoče šest formiranih specialistov, ki bodo bodisi končali specialistični izpit, bodisi nostrifikacijo ali pa prišli s porodniškega dopusta.

Na leto v enoti za intenzivno terapijo sprejmejo okoli 450 otrok, s transportom prepeljejo v enoto 220 dojenčkov, hospitalizirajo okoli 2600 otrok in opravijo 6500 ambulantnih pregledov. Na leto opravijo približno 1300 operacij otrok, med njimi 80–100 v programu otroške srčne kirurgije.

"Situacija resna, ne pa nepričakovana"

Po besedah strokovnega direktorja kirurške klinike UKC Ljubljana Matjaža Veselka je "situacija resna, ni pa nepričakovana". Napovedovali so jo pravzaprav že lani konec leta in potem še enkrat januarja.

V tem času so se povezali z mariborskim kliničnim centrom, ki bo zagotavljal varstvo kritično bolnih otrok za severovzhodno regijo države. Ločili so oddelek za otroško kirurgijo in otroško intenzivno terapijo, tako da so pediatre intenziviste, ki so prej skrbeli za oddelek na otroški kirurgiji, tega razbremenili.

Za pomoč prosijo hrvaške kolege

S pomočjo ministrstva so reorganizirali transport kritično bolnih otrok, da je ta dejavnost sedaj ločena od oddelka za intenzivno terapijo. S kolegi iz Hrvaške, z Reke in Zagreba, se dogovarjajo, da bi prišli pomagat zagotavljati neprekinjeno zdravstveno varstvo, torej dežurstva, sobote in nedelje. S konziliarnimi pregledi pa jim pomagajo specialisti pediatri s pediatrične klinike, je nanizal Veselko.

"Tako da zaenkrat lahko rečem, da stvari so pod nadzorom, za otroke je poskrbljeno, je varno in tudi v prihodnje bomo naredili vse, da bo tako ostalo," je zagotovil.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 19:34 27. Februar 2018.

    ZDRAVSTVENA REFORMA PO CERARJU IN KOLARJEVI ! HRVATI BODO REŠILI SLOVENSKO ZDRAVSTVO . SRAM ME JE DA SEM SLOVENEC .

  • 07:25 27. Februar 2018.

    še otroke bodo nam klali hrvati tako kot njihovi anestezisti delajo brezglavo in jih mastno plačujemo.

  • 20:11 26. Februar 2018.

    Verjetno rezultat vestnega "načrtovanja" v zdravstvu. In pa enotnega plačnega sistema, kjer je treba po Štrukljevih besedah plače učiteljev približati …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.