Na posege čakamo dve leti in pol

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Za določene posege so čakalne dobe v Sloveniji nevzdržno dolge, so pa razlike med posameznimi izvajalci velike. Nekje bi na operacijo čakali dve leti, ponekod pa za isti poseg manj kot mesec dni.
Oglej si celoten članek

Povprečno bi v Sloveniji največ čakali na artroplastiko kolena, in sicer kar  471 dni, kaže zadnje poročilo o čakalnih dobah Nacionalnega inštituta za javno zdravje NIJZ. Od tega bi približno dve leti in pol čakali v Splošni bolnišnici (SB) Jesenice, kjer je vrsta najdaljša. Najkrajša čakalna doba za artroplastiko kolena je v SB Slovenj Gradec in sicer 112 dni.

Na operacijo krčnih žil se čaka leto dni

Po podatkih NIJZ, bi avgusta občutno nad dopustno čakalno dobo čakali na ortopedsko operacijo rame, če štejemo le terapevtske posege na rami. Povprečna čakalna doba je 408 dni, najdlje bi čakali v bolnišnici Valdoltra, skoraj dve leti, najmanj pa v Arbor Mea, in sicer manj kot en mesec. Za artroplastiko kolka bi v SB Jesenice čakali kar 810 dni, na posege in operacijo hrbtenice pa v SB Murska Sobota kar 800 dni. Kritična je tudi operacija krčnih žil, nanjo se v Sloveniji povprečno čaka 345 dni. So pa razlike med izvajalci tudi tu zelo velike, v SB Novo Mesto bi avgusta vpisani čakali skoraj dve leti, v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor bi prišli na vrsto takoj. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.