Najmanj trem na dan povedo, da so zbolele za rakom dojk

Foto: Europa Donna
Foto: Europa Donna
Čeprav umrljivost za rakom dojk pada in je preživetje bolnic vedno boljše, pa pri četrtini bolnic kljub zgodnjemu odkrivanju in uspešnem zdravljenju bolezen zaseva tudi v druge organe. Takrat govorimo o razsejanem raku dojk, o katerem pa se pri nas še vedno premalo govori.
Oglej si celoten članek

"Najmanj trem ženskam na dan pri nas povedo, da so zbolele za rakom dojk.To je sicer dobro ozdravljiva bolezen, pa vendar se pri določenem odstotku žensk pojavijo tudi metastaze. O tem se bistveno premalo govori," je povedala predsednica Europa Donna  Mojca Senčar, ki ji težka izkušnja ni tuja.  

Po tridesetih letih ponovno zbolela

Foto: Europa Donna Europa Dona Za rakom dojke je namreč prvič zbolela pri 41-tih letih in se pozdravila. Z novico o ponovitvi bolezni v razsejani obliki pa se je soočila trideset let pozneje, pred dvema mesecema pa so ji ugotovili še raka na drugi dojki: "Ženske, ko se jim to zgodi, doživijo ponoven šok, kot takrat, ko so zbolele za rakom dojk in ne vedo, kako naprej, saj nimajo psihološke podpore, pa tudi premalo se govori o tem tudi med samimi strokovnjaki," je dejala. 

Razsejalni rak dojk

Čeprav umrljivost za rakom dojk pada in je preživetje bolnic vedno boljše, se pri četrtini bolnic kljub zgodnjemu odkrivanju in uspešnem zdravljenju bolezen preseli tudi na druge organe. Takrat govorimo o razsejanem raku dojk.

Pri petih odstotkih bolnikov z rakom dojk, med njimi so večinoma ženske, čeprav zboli tudi nekaj moških, ima razsejano bolezen že ob postavitvi diagnoze, pri približno tridesetih odstotkih pa se v naslednjih letih razvijejo zasevki, pojasnjujejo pri slovenskem združenju Evropa Donna.

Neozdravljiva bolezen, ki se jo da obvladati

Razsejani rak dojk je neozdravljiva bolezen, vendar pa tudi pri spopadanju z njim nismo nemočni. Z novimi načini zdravljenja, predvsem sistemskega, se da tudi razsejalno bolezen dobro obvladati, pojasnjujejo na združenju in dodajajo, da kljub slabi diagnozi to ne pomeni, da je življenja konec. 

Po besedah onkologinje Simone Boršnar z Onkološkega inštituta v Ljubljani, mnogim ženskam danes z zdravili, ki so dostopna tudi pri nas, podaljšajo življenje: "Z zdravili, ki jih izbirajo glede na značilnosti tumorja, lahko bolezen dolga leta držijo pod nadzorom in hkrati bolnicam omogočijo dobro kakovost življenja. V Sloveniji smo za zdaj lahko zadovoljni, saj so nova zdravila po potrditvi Evropske agencije za zdravila tudi relativno hitro odobrena," je dejala onkologinja. 

Pa vendarle mnoge ženske ne vedo kako naprej, čeprav imajo ob tem specifične potrebe, kar pomeni, da še kako potrebujejo pomoč, je bilo slišati na posvetu, kjer je hrvaško združenje "Sve za nju" predstavilo, kako ta pomoč, deluje pri njih.

Primer dobre prakse 

Na Hrvaškem namreč uspešno deluje center za psihološku pomoč ženskam, ki so obolele z rakom. V centru, ki ga letno obišče 3.500 žensk in njihovih svojcev, nudijo brezplačni program strokovne psihosocialne podpore, prehransko, zaposlitveno in pravno svetovanje. Bolnicam s šibkejšim socialno ekonomskim statusom iz drugih krajev Hrvaške pa za čas diagnostike in zdravljenja v Zagrebu nudijo še nastanitev.

dezurni@zurnal24.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.