Najtežja na svetu: Treba bo podreti steno in najti primerno letalo

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Eman Ahmed Abd El Aty naj bi imela 500 kilogramov in je zagotovo najtežja ženska na svetu. Za pomoč je prosila priznanega indijskega zdravnika, vendar jo pred tem čaka še dolgo in naporno potovanje.
Oglej si celoten članek

Na zgodbo o najverjetneje najtežji ženski na svetu je opozoril indijski zdravnik Muffazal Lakdawala. Ta je indijske oblasti pozval, naj ženski iz Kaira, ki ga je prosila za pomoč, vendarle pomagajo pri postopku za pridobitev vize. Po posredovanju indijskega zunanjega ministra, bo Eman Ahmed Abd El Aty že ta teden prispela v bolnišnico v Bombaj, kjer upa, da ji bodo z operacijo rešili življenje.

Že 25 let ni stopila iz hiše

Po podatkih mame in sestre, ki sta poklicali na pomoč, naj bi 36 - letna Egipčanka, ki že 25 let ni stopila iz hiše, tehtala petsto kilogramov. Zdravniki naj bi ji diagnosticirali Elephantiasis ali slonovo bolezen. ki jo povzroča okužba s paraziti, ki se počasi širijo po telesu. Omejijo krvni obtok in začnejo tvoriti posebno tekočino v tkivih, ki povzroča hudo otekanje udov (rok, nog, genitalij in prsi). Pri enajstih letih jo je zadela še manjša kap in od takrat je nesrečna ženska priklenjena na posteljo.

Priznani indijski kirurg, ki je na kliniki za debelost v Bombaju pomagal tudi nekaterim pomembnim indijskim politikom, je za Washigton Post dejal, da je pacientko do zdaj videl samo na fotografiji: "Ko sem jo privič videl, sem se vprašal, kako je mogoče, da še sploh živi," je dejal in dodal, da natančnih podatkov o teži Eman Ahmen še nima, je pa prepričan, da le ta znaša najmanj 450 kilogramov.

Velik izziv za vse

Zdravnik ima bogate izkušnje, vendar je do sedaj operiral do tristo kilogramov težke ljudi. Zdravljenje bo zato tudi zanj zelo velik izziv: "Želel bi si še kakšen, od Boga podarjen talent, ki bi ga lahko uporabil. Moram jo rešiti," je za BBC dejal zdravnik in dodal, da jo bo treba pred tem spraviti iz hiše in priskrbeti prevoz, kar bo zelo težko. "Verjetno bodo morali porušiti steno," je dodal. Velik izziv bo tudi polet v Indijo, saj je treba najti letalo s primerno širokim vhodom.

Sicer je zdravnik prepričan, da vzrok za težave Kairčanke ni slonova bolezen, temveč limfadema, nevarno otekanje mehkih tkiv okončin z beljakovinsko bogato medcelično tekočino, ki je posledica neustrezne funkcije limfnega sistema:

"Tri mesece po operaciji bi morala ostati na zdravljenju v Mombaju, za izgubo teže na okoli sto kilogramov, pa bi potrebovala še dve do tri leta," je povedal Lakdawal, ki je dodal, da upanje obstaja, čeprav bo zelo težko.

Bariatrična operacija  

Bariatrična operacija ali metabolna kirurgija oziroma kirurgija debelosti, pri kateri s kirurškimi metodami dosežejo, da človek "odloži" več deset kilogramov odvečnega bremena, je v svetu vedno bolj uveljavljena.

Gre za zmanjšanje želodca ali namestitev prilagodljivega traku, opravljajo pa jo tudi v Sloveniji, in sicer v UKC Ljubljana in v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec, kjer so opravili že 1. 400 operacij. 

Pogoj za bariatrično operacijo je tudi pripravljenost za spremembo življenjskega sloga, predvsem za drugačen prehranjevalni režim, ki se ga mora človek na novo naučiti. Nujna je tudi redna telesna vadba. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.