Narašča število okužb med otroki

Foto: Profimedia Fotografija je simbolična.
Foto: Profimedia Fotografija je simbolična.
Zaradi različice delta v ZDA narašča število okužb s koronavirusom med otroki.
Oglej si celoten članek

V ZDA se je doslej po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa s koronavirusom okužilo že skoraj 35,8 milijona ljudi, umrlo pa jih je skoraj 617.000. V zadnjem tednu julija je število novih okužb otrok, mlajših od 12 let, v primerjavi s tednom prej naraslo za 85 odstotkov z manj kot 40.000 na skoraj 72.000.

Od lanskega šolskega leta, ko je kot prevladujoča različica koronavirusa delta zamenjala alfo, so novi primeri okužb pri otrocih do 17 let skočili za 84 odstotkov. Po podatkih ameriškega Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) so v zadnjem letu dni v bolnišnice zaradi koronavirusa sprejeli 45.000 otrok starih do 17 let, sedaj pa jih sprejemajo povprečno po 200 na dan ali več kot 70 na dan več.

V ZDA je sedaj spet po 118.000 novih okužb na dan, kar je največ v pol leta, število smrtnih primerov je v dveh tednih naraslo za 89 odstotkov, slabša pa se položaj med otroki, ki se ponekod v ZDA že vračajo v šole.

Foto: Epa Covid-19

Walensky: Vsaka smrt otroka je preveč

V času od 10. do 31. julija so hospitalizacije narasle za 84 odstotkov, od 665 do 1224. Doslej je od izbruha pandemije koronavirusa v ZDA umrlo 520 otrok, okužilo pa se jih je več kot 4,2 milijona. Glede na skupno število mrtvih (617.000) to ni veliko, vendar pa je to dvakrat več kot jih na leto umre zaradi navadne gripe in direktorica CDC Rochelle Walensky pravi, da je vsaka smrt otroka preveč.

Položaj bo še bolj nevaren sedaj, ko se po delih ZDA že začenja novo šolsko leto. Ker cepiva za mlajše od 12 let ni, zdravstveni strokovnjaki priporočajo maske. CDC jih v zaprtih javnih prostorih priporoča za otroke od drugega leta starosti naprej.

Predsednica ameriške Akademije pediatrov Lee Savio Beers je v pismu zvezni Upravi za hrano in zdravila (FDA) zapisala, naj si intenzivneje prizadeva v smeri avtorizacije cepiva za mlajše od 12 let. FDA še ni odgovorila, vendar pa so postopki za potrjevanje cepiv za mlajše od 12 let daljši, kot za odrasle.

Foto: Anže Petkovšek cepivo

Za zdaj potrjeno le eno cepivo

Za stare od 12 do 17 let je doslej začasno dovoljenje dobilo le cepivo proizvajalca Pfizer/BioNTech, za mlajše od 12 let pa so potrebne daljše študije, saj ni povsem jasno ali potrebujejo manjše odmerke kot odrasli, morda le en odmerek, morda pa dva ali tri.

Pfizer pričakuje, da bo imel podatke o testiranju cepiva pri starih od pet do 11 let v septembru, še kasneje jeseni ali pozimi pa za stare od dveh do štirih let.

FDA pred izredno potrditvijo cepiva za odrasle zahteva dva meseca spremljanja podatkov o kliničnih testih za odrasle osebe, za stare od pet do 11 let pa šest mesecev in Beersova pravi, da je daljša čakalna doba sedaj zaradi delte tvegana. Vendar pa ni isto, če ima odrasla oseba zaradi injekcije cepiva bolečine v roki, otrok, ki šele začne hoditi pa bolečine v nogi ali druge posledice, zaradi česar je treba temeljito preštudirati rezultate testov.

Večina otrok, ki se okužijo s koronavirusom, sicer nima simptomov ali zelo blage. Vendar pa se ti z delto krepijo. Doslej so v ZDA pri otrocih potrdili skoraj 4200 primerov tako imenovanega sindroma MIS-C ali sindroma multi-sistemskega vnetja, zaradi katerega ostajajo v bolnišnicah po več tednov ali mesecev. Zaradi tega sindroma je v ZDA doslej umrlo najmanj 37 otrok.

Foto: Profimedia Covid-19, test, testiranje, koronavirus

Maske tudi za starejše od dveh let

Direktor Nacionalnega inštituta za zdravje ZDA (NIH) Francis Collins je v nedeljo pozval Američane, naj se nehajo prepirati okrog virusa, ki zahteva smrtne žrtve, in naj raje delajo vse, kar lahko, da rešijo življenja. To pomeni nošenje mask v zaprtih javnih prostorih, predvsem pa cepljenje proti koronavirusu. "To ni politična izjava ali napad na svoboščine. To je zdravstveni nasvet, ki rešuje življenja. Delitev okrog virusa, ki pobija ljudi, res ne potrebujemo," je na televiziji ABC dejal Collins.

V ZDA se je doslej po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa s koronavirusom okužilo že skoraj 35,8 milijona ljudi, umrlo pa jih je skoraj 617.000.

Na Floridi so pediatrične bolnišnice preplavljene s bolniki in Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) je v nedeljo sporočil, da tudi asimptomatični otroci lahko širijo koronavirus zato je že prejšnji teden priporočil, da otroci, starejši od dveh let, v zaprtih javnih prostorih, kot so šole, nosijo maske. "Otroške bolnišnice so povsem preplavljene. Naši pediatri, medicinske sestre, osebje, so izčrpani, otroci pa trpijo," je za CNN povedala strokovnjakinja za nalezljive bolezni pri Mednarodni univerzi Floride za CNN.

"Če bi bili bolj učinkoviti s cepljenjem, sedaj ne bi bili v tako slabem položaju z različico koronavirusa delta. Po nepotrebnem plačujemo strašno ceno. Če milijoni otrok ob vračanju v šole ne bodo nosili mask, se bo virus še bolj širil in spet bo potrebno šolanje na daljavo, kar moramo preprečiti," je dejal Collins.

Fauci svari pred hujšo različico

Foto: epa dr. fauci Direktor inštituta za nalezljive bolezni pri NIH in glavni zdravstveni svetovalec predsednika ZDA Josepha Bidna Anthony Fauci pa je za CBS dejal, da jih lahko v kratkem doleti še kakšna hujša različica od delte, če ne bodo pospešili cepljenja.

Fauci upa, da bo Uprava za hrano in zdravila (FDA) do konca meseca izdala redno dovoljenje za uporabo cepiva Pfizer/BioNTech in potem še Moderne ter Johnson & Johnsona, ker bo to potem zasebnim podjetjem, šolam in lokalnim vladam olajšalo uvajanje obveznih cepljenj. Cepiva omenjenih podjetij so trenutno v uporabi na podlagi izrednega dovoljenja.

Biden je že uvedel obvezno cepljenje za zvezne uslužbence, ne bo pa uvajal obveznega cepljenja za splošno prebivalstvo. Čaka sicer še na priporočilo obrambnega ministrstva, preden ukaže cepljenje za vse pripadnike oboroženih sil.

Obvezno cepljenje ali pa redno testiranje in omejitve potovanj ter druge "nadležne" ukrepe za tiste, ki se še vedno nočejo cepiti, uvajajo tudi zasebna podjetja in šole. Vendar pa so nasprotniki cepljenja že vložili tožbo na vrhovnem sodišču ZDA zaradi obveznega cepljenja, ki ga je za profesorje in študente uvedla Univerza Indiane.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 20:50 9. Avgust 2021.

    Tudi otroke je treba 'pocepiti' zato je treba tudi prej pripraviti teren. Ni meja za norost.

  • 09:22 9. Avgust 2021.

    raje napišite koliko cepljenih je že zbolelo in ugotovitve da cepljenje ne pomaga nič več...kot da bi se cepil proti …

  • 09:21 9. Avgust 2021.

    Fauci je farmacevtski Mengele....

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.