Naredite ga sami

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Najboljši jabolčni kis bo tisti, ki ga boste naredili sami. Zato nikar ne odlašajte, uporabite tudi obtolčena jabolka.
Oglej si celoten članek

Ste razmišljali, da bi iz odvečnih jabolk naredili čisto svoj kis? Poiskusite že to jesen.

Jabolka, ki so lahko tudi poškodovana, narežete na koščke in jih pustite uro ali dve, da stojijo. Nato jih s stiskalnico stisnite v jabolčni mošt, ki ga zlijete v veliko steklenico. Na vrat steklenice nataknite balon, ki se bo ob uhajanju ogljikovega dioksida začel napihovati. Tako boste preprečili dotok zraka v steklenico. 

Steklenico pustite počivati nekaj tednov pri temperaturi okoli 22 stopinj Celzija, da iz mošta nastane jabolčno vino. Ponavadi boste čakali do največ šest tednov. Da je fermentacija končana, boste vedeli, ko se bo balon nehal napihovati.  

Jabolčno vino prelijte v posodo in mu dodamo nekaj jabolčnega kisa ali kisovo matico, ki jo položimo na vino. Vse skupaj pokrijemo s krpo in pustimo nekaj tednov pri miru pri temperaturi od 25 do 29 stopinj Celzija. Ko nastane mlad kis, ga lahko prelijemo in tako ločimo od usedline, ki se nabere na dnu. Mlad kis lahko pretočite v steklenice, ki jih shranite v temnem in hladnem prostoru. Takšen kis bo užiten še nekaj let.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.