Naredite kompost

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Poskrbite za rorodvitna tla na vašem vrtu ...
Oglej si celoten članek

V tem času ste nekateri že zaključili z vrtnarjenjem, drugi še pridno pobirate pridelke. Vsekakor pa bi bilo treba misliti že na prihodnje leto, ko boste spomladi komaj čakali na prve tople dni in delo na vrtu.

Že zdaj torej poskrbite, da bodo tla rodovitna in pripravljena na novo sezono. Če ga še nimate, si zato omislite kompostišče, kamor boste odlagali ostanke pridelkov, pokošeno travo, vejice, organske odpadke iz kuhinje, listje in tako dalje.

Že čez pol leta ... 

Poskrbite, da bo kompostišče dovolj zračno, da bodo imeli koristni mikrobi dovolj kisika za dihanje in razvoj. Najbolje bo, da je kompostišče v senci, lahko ga izdelate kar iz večje posode ali soda. Na dnu kompostišča dajte šoto, v posodi pa izmenjujte plast odpadkov in plast zemlje. Na vsakih dvajset centimetrov odpadkov dodajte nekaj zemlje, vrh posode pa pokrijete s črno vrečko za smeti ali podobno foljo.

Čez pol leta, aprila ali maja pa boste kompost posuli po vrtu in zakopali, da bo dozorel. Če boste kompost pustili počivati v sodu dve leti in ga vmes nekajkrat tudi premešali, pa bo iz njega nastala primerna prst za sajenje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.