Nas v avtomobilu lahko opeče?

Foto: Profimedia
Strokovnjaki opozarjajo na UVA žarke....
Oglej si celoten članek

Avtomobilska stekla nas zaščitijo v pred škodljivim sončnim sevanjem. Pa to drži? Nemški znanstveniki so ugotovili, da trditev drži le deloma.

Sončne opekline ponavadi povzroča ultravijolično sevanje B (UVB), ki ga okensko steklo uspešno filtrira. Medtem ko nas vetrobransko steklo ščiti tudi pred UVA žarki, pa jih večina stranskih oken pušča, navaja nemška tiskovna agencija DPA.

Senčila na stranska okna 

Vožnja v avtomobilu kar se sonca tiče, torej skriva mnogo pasti, zato pred potovanjem mislimo tudi na to. Sicer dolgovalovni UVA žarki nosijo manj energije od UVB, vendar kljub temu poškodujejo kožo.

Strokovnjaki zato priporočajo, da tudi med vožnjo zaščitimo kožo. Še posebej pazljivi moramo biti do potnikov na zadnjih sedežih, zelo pogosto otrok, ki so še posebej občutljivi na sonce.  Najprimernejša za to so seveda lahka oblačila, pred vožnjo jih namažimo z kremo za sončenje. Strokovnjaki priporočajo tudi senčila na stranskih oknih. 

UVA žarki

Žarki UVA so dolgovalovni in jih okensko steklo prepušča. Na koži povzročajo blago rdečino, pigmentacija je običajno temnejša kot pri UVB. 

UVA žarki so mnogo manj nevarni za nastanek sončnih opeklin. V primerjavi z UVB žarki prodirajo globje v kožo in zato povzročajo poškodbe njenih globjih plasti. Prav tako prodirajo skozi oblake, lahka oblačila in neobarvano steklo, zato do določene mere povzročajo stalne poškodbe kože, ki jih sploh ne opazimo, vendar pa povzročajo pospešeno staranje in kožnega raka. Ti žarki imajo zelo velik vpliv na oslabitev imunskega sistema kože.
 

Naravna zaščita pred škodljivimi vplivi UV žarkov je ozonski plašč. Ta se v zadnjih desetletjih tanjša, pojavljajo se ozonske luknje.

V zmernih količinah so UV žarki seveda koristni in delujejo zdravju ugodno. Naravni in tudi umetni povečujejo splošno odpornost organizma, preprečujejo razvoj rahitisa (vplivajo na nastajanje aktivne oblike vitamina D), dobrodejno vplivajo tudi na nekatere oblike kožnih bolezni: luskavico, akne, nevrodermitis.

dezurni@zurnal24

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.