Ne boste verjeli, kako močno lahko beli šum vpliva na razvoj otroka

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Zakaj številni strokovnjaki ne odobravajo takšnih igrač?
Oglej si celoten članek

Nemalo novopečenih staršev se v prvih tednih sobivanja z novim družinskim članom nikakor ne uspe spočiti. Bodisi zato, ker bi malček rad jedel, se crkljal ali pa ima polno pleničko. A če vaš zakladek ne more zadremati niti sit in previt, ter če se zbudi že ob najmanjšem hrupu, je to lahko zelo naporno – tako zanj kot tudi za vas.

Vzrok za neprestano jokanje niso nujno dojenčkove kaprice – lahko so tudi zdravstvene težave, zato je o tem priporočljivo govoriti s pediatrom. Če pa je otrok zdrav in če se vam zdi, da ga nič na svetu ne more uspavati, verjetno še nikdar niste slišali za beli šum.

Foto: Profimedia dojenček, jok

Beli šum velja za posebno vrsto zvočnega signala, ki se uporablja za prikrivanje zvokov v ozadju. Če denimo bivate v prometnem delu mesta, dojenček verjetno ne zadrema zaradi glasnega zvoka avtomobilskih hup. Takšni in drugačni pretirani zvoki so lahko precej travmatični za otroška ušesa, zato jih je potrebno izničiti. Na tej točki na pomoč priskoči beli šum, katerega naloga je pomiriti človeški um in ga uspavati. Pri dojenčkih gre za posebno vrsto zvoka, ki naj bi bil podoben tistemu, ki ga je bil deležen devet mesecev pred rojstvom. Dotične zvočne frekvence mu predstavljajo varnost in udobje, zaradi česar tudi hitreje zaspi.

 

24 Sata poroča, da je bila leta 1990 v reviji BMJ objavljena študija z naslovom Archives of Disease in Childhood (Arhiv otroških bolezni), v kateri je govora tudi o raziskavi, povezani z belim šumom. V njej je sodelovalo štirideset novorojenčkov. Izkazalo se je, da jih osemdeset odstotkov lažje zaspi, če so izpostavljeni belemu šumu. Dojenčki naj bi v tem primeru zaspali v pičlih petih minutah.

Pojem beli šum razumemo kot nežen, prijeten in neprekinjen zvok, s katerim lahko zamaskiramo zvoke iz okolja na način, da za otroka niso več strašni in neprijetni. Če na primer v bližini novorojenčka predvajate zgoščenko s pomirjujočimi zvoki morja in ptičjega žvrgolenja, bo beli šum pokril zvoke, ki naj bi malčka motili in ga celo prebudili.

Obstajajo celo posebni stroji, danes že v obliki igrač, ki so opremljeni z instrumentalnimi uspavankami in celo z zvoki srčnega utripa. Slednji naj bi novorojenčke spominjal na bližino matere in naj bi mu dal občutek varnosti.

Foto: Profimedia igrača, dojenček

Uspava tudi odrasle

Področje belega šuma še zdaleč ni ostalo neraziskano. Z njim imajo izkušnje tudi nekateri odrasli. Morda ste tudi vi navajeni zaspati ob zvokih, ki prihajajo iz televizijskega ekrana in takoj, ko se premaknete v posteljo, ostanete budni ure in ure. Morda pa ste celo eni izmed tistih, ki lažje zaspite na avtobusu ali vlaku.

Nemalo pa vas je takih, ki nikakor ne morete zaspati. Podobno kot na dojenčke, beli šum vpliva tudi na odrasle, saj spodbuja nastop globoke faze sproščenosti. Pogosto se uporablja tudi med meditacijo. Za namen uspavanje se najpogosteje uporabljajo sestavljeni zvoki iz narave, dežja, morja, nevihte ali vetra.

Foto: Profimedia spanje, ženska, spanec

Slabosti belega šuma

Tako kot vsaka zadeva, ima tudi beli šum slabe lastnosti in specifike. Za začetek ne sme biti preveč glasen, pač pa mora ostati neopazen, zgolj v ozadju. Če uporabljate igrače, ki proizvajajo zvoke, pazite, da le-te ne bodo preglasne, saj bodo v tem primeru otroka bolj nervirali kot pomirjali. 

Ameriška akademija za pediatrijo je testirala kar štirinajst aparatov za beli šum. Ti so bili namenjeni predvsem dojenčkom. Ugotovili so, da so vsi izbrani aparati presegali priporočeno mejo hrupa, ki znaša petdeset decibelov. To bi lahko povzročilo celo težave s sluhom, so opozorili. Študija je pokazala, da lahko uporaba belega šuma celo poveča tveganje za težave z jezikovnim in govornim razvojem pri otrocih.

Rezultati že omenjene raziskave nakazujejo, da lahko otroci postanejo celo odvisni od belega hrupa. Na tej točki se lahko razvijejo težave s spanjem v okolju, kjer takšnega zvoka ni.

Foto: Profimedia dojenček, voziček, jok

Ameriški pediatri svetujejo, naj bo vsaka igrača, ki vsebuje zvok, od dojenčka oddaljena vsaj dva metra. Prav tako je dotične igrače priporočljivo uporabljati le kot občasno ali začasno rešitev (denimo ob spremembi okolice in njenih zvokov), ne pa kot osrednje zdravilo proti nemirnemu spancu.

Vkolikor ste se odločili preizkusiti vpliv belega šuma na spanec vašega malčka, je dobro vedeti, da le-ta ne vpliva na vse dojenčke enako. Pripravljeni bodite tudi na morebitno nelagodje. Upoštevati je treba tudi dejstvo, da dojenčki, ki veliko jokajo in se prebujajo, včasih morda ne potrebujejo zgolj belega šuma, pač pa hrano, dodatno obleko in topel objem.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 20:31 11. Februar 2023.

    ma svašta

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.