Ne boste verjeli, kako velika je bila njegova ledvica

Foto: Profimedia
Gre za eno izmed največjih med operacijo odstranjenih ledvic.
Oglej si celoten članek

Indijski kirurgi so moškemu, ki ima življenjsko ogrožajočo genetsko bolezen, odstranili ogromno ledvico, ki je tehtala kar 7,4 kilograma, je v ponedeljek sporočil eden izmed kirurgov. Gre za eno izmed največjih med operacijo odstranjenih ledvic. Ledvica običajno tehta med 120 in 150 gramov.

"To je bila ogromna kepa, ki je zasedala polovico njegovega trebuha. Vedeli smo, da je ledvica velika, a nikoli si nismo mislili, da bo tako težka," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal član kirurške ekipe v bolnišnici Ganga Ram v New Delhiju Sachin Kathuria.

56-letnemu moškemu, ki trpi za avtosomno dominantno policistično ledvično boleznijo, so ogromen organ med operacijo, ki je trajala dve uri, odstranili prejšnji mesec. Kot je še povedal kirurg Kathuria, je bila odstranjena ledvica dolga skoraj 45 centimetrov.

Po besedah Kathurie se moški sedaj počuti dobro in je na dializi, medtem ko čaka na presaditev ledvic.

Guinnessova knjiga rekordov navaja, da je največja, pri človeku odstranjena ledvica tehtala 4,25 kilograma. To so leta 2017 odstranili z operacijo v Dubaju.

Zdravniki v omenjeni bolnišnici v New Delhiju so sicer povedali, da obstajajo tudi zdravniška poročila o ledvici, ki je ob odstranitvi tehtala devet kilogramov.

Avtosomno dominantna policistična ledvična bolezen povzroča rast s tekočino napolnjenih cist v ledvicah. Zdravniki se za operacijo odločijo, če pri bolniku ugotovijo notranje krvavitve ali širjenje okužbe.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.