Ne le okušali, tudi slišali

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Ameriški znanstveniki izdelujejo napravo, s katero bi lahko poslušali s pomočjo jezika.
Oglej si celoten članek

Z jezikom si pomagamo pri govoru, prehranjevanju, pri vročih poljubih in tako dalje. V prihodnosti bi lahko z jezikom tudi poslušali, upajo raziskovalci z Univerze v Coloradu. Izdelujejo namreč napravo, ki bi pomagala gluhim, da s pomočjo jeznika zaznavajo zvoke iz okolice, piše italijanski Focus.

Možgane bi trenirali

Gre za napravo, nekakšno protezo, ki je prekrita z elektrodami in se jo pritisne na vrhnji del jezika. Naprava pridobiva zvočne dražljaje s pomočjo Bluetooth povezave s slušalkami, te dražljaje pa pretvori v vibracije, ki so posredovane površini jezika. Možgani se čez čas naučijo, da lahko te vibracije dekodirajo v zloge in besede. Možgani bi za uporabo takšne naprave potebovali trening, ki bi trajal od nekaj tednov do nekaj mesecev. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.