Nesreče, zadušitve: Te oznake bi morali poznati

Foto: Profimedia
Pomembna navodila. Pri izbiri igrače za majhnega otroka upoštevamo štiri »V« (varnostna) pravila:
Oglej si celoten članek

Približujejo se prazniki in z njimi obdarovanje. Mnogi se v teh dneh odpravljate v trgovine, tudi po darila za najmlajše torej po igrače. Mogoče še niste pomislili, vendar bi bilo dobro, da pred tem poznate oznake o varnosti igrače in seveda, ob nakupu velja upoštevati tudi primernost igrače otrokovi razvojni stopnji.

xxx

Pri nakupu upoštevajte štiri pravila "V" za varnost: Na igrači najprej preverimo, ali ima oznake EN 71, CЄ, »Dobra igrača«, »Neprimerno za otroke, mlajše od treh let«: 

Oznaka EN 71: Če je na igrači ali embalaži zapisana omenjena oznaka standarda, pomeni, da je bila igrača testirana in ustreza evropskim standardom za varnost igrač.

Igrača mora imeti tudi oznako CЄ. V skladu z direktivo o varnosti igrač je mogoče na območju držav članic EU prodajati le igrače, ki nosijo to oznako. Oznaka CЄ pomeni, da je bila igrača načrtovana in proizvedena v skladu z vsemi zahtevami predpisov EU glede varnosti, ki se nanjo nanašajo.

Znak »Dobra igrača« podeljuje komisija za oceno igrač, v kateri so strokovnjaki, ki ocenjujejo igrače z vidika varnosti, poleg tega pa pri oceni upošteva še likovno-oblikovni kriterij ter ustreznost igrače otrokovi razvojni stopnji in načinu igranja. "Če igrača doseže pozitivno oceno glede na postavljene kriterije, prejme znak »Dobra igrača«. Staršem je ta znak lahko v veliko pomoč pri izbiri kakovostne igrače," navajajo na Nacionalnem inštututu za javno zdravje ( NIJZ). 

 

 

 

 

 

 

Na igrači še poiščemo oznako, na kateri piše, za katero starost otroka je igrača najbolj primerna, še posebej za tiste, ki so stari manj kot tri leta. Otroci, mlajši od 3 let, zelo radi nesejo v usta drobne predmete, pri čemer obstaja velika nevarnost, da se z njimi zadušijo.

Foto: Profimedia

Ker je lahko igrača otroku tudi nevarna, so na Nacionalnem inštutu pripravili nabor nasvetov. Kot so zapisali, pri izbiri igrače za majhnega otroka upoštevamo štiri »V« (varnostna) pravila:

1. »V« za VELIKOST: Manjši kot je otrok, večja naj bo igrača.

  • Za otroke, mlajše od 3 let, predstavljajo nevarnost za zadušitev tiste igrače, katerih premer je manjši od 3 cm (npr. majhne figurice živali ali ljudi, drobne kocke, žebljički, majhne žoge, piskajoče igrače z drobno piščalko, igrače, ki vsebujejo male okrogle baterije, medvedki s pritrjenimi trdimi očmi), in igrače, ki se razstavijo na manjše dele. Pri izbiri igrače si lahko pomagamo z oznako, ki opozarja, da igrača ni primerna za otroke, mlajše od 3 let, ker je premajhna ali je razstavljiva na drobne dele. Bodimo pozorni tudi na dele igrače, ki se lahko odlomijo ali odtrgajo. Otrok jih lahko pogoltne, vdihne ali jih vtakne v nos ali ušesa.
  • Preverimo, ali je piskajoča igrača, ropotuljica ali igrača za grizenje dovolj velika, tudi ko jo stisnemo. Otrok da stisnjeno igračo lažje v usta, ko stisk popusti, pa igrača zapolni dojenčkovo ustno votlino in zapre žrelo, kar povzroči zadušitev.
  • Igrače morajo biti trdne, močne in kakovostno izdelane. Naj nas ne premamijo lepe, vendar slabo izdelane igrače, ki hitro razpadejo, npr. odtrgajo se gumbi, raztrese se polnitev igrače, razlomi se tanka plastika. Taki delci predstavljajo nevarnost za zadušitev.
  • Igrače za sestavljanje z majhnimi in zelo močnimi magnetki, niso primerne za otroke, mlajše od 6 let. Če otrok magnetke pogoltne, lahko pride do težkih poškodb notranjih organov.

2. »V« za VRVICE: Igrača za majhnega otroka ne sme imeti vrvic, trakov, strun.

  • Igrače, ki imajo vrvice, trakove ali strune daljše od 22 cm, niso primerne za otroke, mlajše od 3 let, ker se otrok z njimi lahko zadavi. Takih igrač ne kupujemo ali pa z igrače odstranimo vse vrvice, preden jo ponudimo otroku.
  • Igrače na zankah ali vrvicah, ki jih obesimo na ali nad otroško posteljico, naj imajo kratke vrvice, saj predstavljajo nevarnost za zadavitev. Tovrstne igrače je treba odstraniti takoj, ko se začne dojenček dvigovati na roke in kolena ali je že star 5 mesecev.

3. »V« za VIDEZ: Igrača naj bo brez ostrih robov in konic.

  • Varna igrača ne sme imeti ostrih robov, ostrih koničastih delov, na leseni igrači ne sme biti trsk. Za otroke, mlajše od 3 let, tudi niso primerne igrače s kovinskimi deli. Včasih so na igrači koničasti deli, če gre za posebno funkcijo igrače, npr. igrača dežnik. Take igrače niso primerne za otroke do 3 let starosti, koničasti deli pa morajo biti ustrezno zaščiteni. Igrača tudi ne sme imeti odprtin, velikih od 0,5 do 1,2 cm, ker se vanje lahko ujamejo prsti rok ali nog.
  • Za majhnega otroka ne kupujemo igrač z gibljivimi deli (vzmeti, pogonski mehanizmi, tečaji), ki lahko uščipnejo, urežejo ali ukleščijo dele otrokovega telesa ali zagrabijo dolge lase. Majhni otroci se lahko poškodujejo tudi s koničastimi svinčniki in barvicami, zato naj z njimi rišejo samo pod nadzorom odrasle osebe.

4. »V« za VRSTO MATERIALA: Material, iz katerega je narejena igrača mora biti zdravju neškodljiv in negorljiv.

  • Igrače, ki jih otroci dajejo pogosto v usta, morajo biti izdelane iz zdravju neškodljivih snovi. Tudi pripomočki za risanje pogosto končajo v ustih ali na koži kljub temu, da otrok riše na papir. Igrače morajo biti pobarvane z zdravju neškodljivimi barvami, ki ne pokajo in se ne luščijo.
  • Plišaste igrače in kostumi naj bodo izdelani iz pralnih in negorljivih ali počasi gorljivih tkanin, polnilo pa ne sme biti iz drobnih delcev, ki lahko postanejo vzrok za zadušitev.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.