Nič več umazanih rok: Razvili sladoled, ki se tali zelo počasi

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Poletna nadloga pri sladkanju s sladoledom v kornetih bi lahko kmalu postala preteklost. Britanski znanstveniki so namreč odkrili sestavino, ki povzroči, da se sladoled počasneje tali.
Oglej si celoten članek

Protein BsIA, ki je v nekaterih prehrambnih izdelkih naravno prisoten, pripomore k temu, da se sestavine v sladoledu bolj povežejo, sladoled pa je zato bolj odporen na taljenje.

Foto: Žurnal24 sladoled topi tali kornet "Protein v sladoledu poveže zrak, maščobo in vodo zaradi česar postane zmes zelo kremasta," so v sporočilu zapisali znanstveniki.

Sestavina, ki so jo razvili raziskovalci s škotskih univerz v Edingurgh in Dundeeju, bi lahko bila na trgu na voljo v treh do petih letih.

"Navdušeni smo nad potencialom, ki ga ima ta nova sestavina za izboljšavo sladoleda, tako za potrošnike in proizvajalce," je povedal profesor Cait MacPhee s fakultete za fiziko in astronomijo na Univerzi v Edinburgu.

Protein pripomore, da je sladoled kremast

Protein prav tako pripomore, da sladoled ostane zamrznjen in ostane kremast ne da bi se v njem oblikovali ledeni kristali.

Proizvajalci bi lahko z uporabo te sestavine izdelali tudi sladoled z manj kalorijami in nasičenimi maščobami, trdijo znanstveniki.

Protein BsIA jim je uspelo izdelati z uporabo posebne neškodljive bakterije.

"Otroški spomini na lepljive roke zaradi staljenega sladoleda bi lahko kmalu postali zgodovina," je univerza še zapisala v sporočilu.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.