Nižji davek na te izdelke, popis cen razkriva velike razlike

Foto: Shutterstcok
Foto: Shutterstcok
"Tako, kot pričakujemo, da sta v toaletnih prostorih na voljo toaletni papir in milo, bi morali biti brezplačno dostopni tudi ženski higienski pripomočki," sporoča Zveza potrošnikov Slovenije, kjer bodo v kratkem na odločevalce naslovili pobudo o brezplačnem dostopu do teh izdelkov.
Oglej si celoten članek

Od maja lani so higienski vložki pri nas manj obdavčeni, takrat je namreč v veljavo stopila dopolnitev pravilnika o izvajanju zakona o DDV, po kateri se za te izdelke obračuna 9,5-odstotna stopnja DDV, in ne več 22-odstotna. "Na Zvezi potrošnikov Slovenije smo prepričani, da je še vedno prostor za dodatno znižanje, in sicer menimo, da bi bil DDV lahko le 5-odstoten. Nekatere države si prizadevajo celo za ničelno stopnjo obdavčitve, kot jo ima Irska," se glasi pobuda naše potrošniške organizacije. Kot so zapisali, so že lanskega marca popisali cene teh izdelkov, ki so ga ponovili novembra 2021. S tem so preverjali, ali se znižanje davka odraža tudi v nižjih cenah za potrošnice.

Foto: Žurnal24 vložki "Večina trgovcev je znižala cene, ne pa vsi oziroma ne za vse izdelke," ugotavljajo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). 

Popis in nakup 63 vzorcev higienskih vložkov in tamponov pri 11 slovenskih trgovcih razkriva, da se nižji DDV v večini primerov odraža v nižjih cenah, nekatere so nižje celo za nekoliko več (Lidl, Hofer, tudi E. Leclerc).

Dodajajo, da bodo v kretkem podali pobudo, da se ženskam v izobraževalnih (osnovne, srednje šole in fakultete) in zdravstvenih ustanovah zagotovi brezplačen dostop do higienskih izdelkov. "Tako, kot pričakujemo, da sta v toaletnih prostorih na voljo toaletni papir in milo, bi morali biti brezplačno dostopni tudi ženski higienski pripomočki," so zapisali. 

Pri povprečni menstruaciji, ki traja približno pet dni, lahko tamponi in vložki stanejo več kot štiri evre na mesec. Gre za dodatni strošek, ki si ga nekatere težko privoščijo. Na Škotskem so na primer lani soglasno potrdili predlog zakona, da bodo ženski higienski izdelki, tamponi in higienski vložki brezplačno na voljo "vsem, ki jih potrebujejo. S tem so postali prva država na svetu s takšnim zakonom. 

"Korona" obdobje, ki je razkorak v dostopnosti do dobrin še poglobilo, je zagotovo odlična priložnost za uvedbo tovrstnih ukrepov, navaja ZPS. 

In kako so trgovci nižali cene?

ZPS ugotavlja, da je popis razkril velike razlike v ceni nekaterih vložkov. "Če primerjamo redni ceni vložkov Vir 80 (Tosama) v Mercatorju in Mullerju z redno ceno v E. Leclercu (1,96 €), je cena v zadnjem več kot 30 odstotkov nižja," dodajajo. 

V povprečju so znižanje stopnje DDV najmanj upoštevali v Müllerju in v spletni prodajalni lekarna ljubljana.si. V Müllerju so ceno v višini znižanega DDV v celoti znižali le dvema izdelkoma od devetih popisanih, enemu pa le delno, medtem ko je cena preostalih šestih izdelkov ostala nespremenjena oziroma se je celo dvignila. "Pri popisu smo upoštevali redne cene izdelkov, smo pa opazili, da nekateri trgovci nižjo ceno zaradi znižanja DDV prikazujejo kot posebno ponudbo ali pa jo oglašujejo kot trajno znižano ceno," zaključujejo na ZPS.  Podrobnejše podatke o spremenjenih cenah najdete na spletni strani ZPS. 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.