Nosečnice: Strokovnjaki takšno prehrano zelo odsvetujejo

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Za 30 odstotkov večje tveganje, da rodijo dojenčke s težavami nevralne cevi.
Oglej si celoten članek

Diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov kot na primer Atikinsonova dieta ter paleo in ketonska dieta, lahko pri ženskah povečajo tveganje, da rodijo otroke s spino bifido, stanjem, pri katerem se otrokova vretenca ne izoblikujejo popolno, in z drugimi okvarami. To je pokazala raziskava, objavljena v znanstveni reviji Birth Defects Research.

Ženske, ki se držijo teh omejevalnih prehrambenih diet med nosečnostjo ali v času zanositve, imajo 30 odstotkov večje tveganje, da rodijo dojenčke s težavami nevralne cevi v primerjavi z ostalimi ženskami. 

Nevralna cev je del zarodka, ki se razvije v možgane in hrbtenjačo, hrbtišče lobanje in vretenca. Do okvare nevralne cevi pride pri nepravilnem razvoju.

Rezultati raziskave izpostavljajo pomembnost uživanja zadostnih količin folne kisline med nosečnostjo, ki je ključnega pomena za razvoj otroške hrbtenice in lobanje. 

Študija Univerze v Severni Karolini na Chapel Hillu je bila prva, ki je odkrila povezavo med vnosom majhne količine ogljikovih hidratov in rojstvom otroka z okvarami nevralne cevi, je poročal The Daily Mail.  

"Vemo, da ima prehrana matere pred zgodnjo nosečnostjo in med njo pomembno vlogo pri razvoju ploda. Novo pri tej raziskave pa je, da bi lahko z nizkim vnosom ogljikovih hidratov povečali tveganje, da bi imeli otroka z okvaro nevralne cevi za 30 odstotkov. To pa je zaskrbljujoče, saj so diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov precej priljubljene," je dejala avtorica raziskave Tania Desrosiers.  

Gre za diete, ki so jih priznani ameriški nutricionisti in zdravniki uvrstili na dno lestvice diet za leto 2018. Med 39. timi dietami je na primer ketonska dieta , katere velika zagovornica je zvezdnica Kourtney Kardashian. Dieta temelji na nizkem vnosu ogljikovih hidratov in zmerno do visokem vnosu beljakovin in maščob. Nasploh nam strokovnjaki tovrstne, omejevalne diete, odsvetujejo. 

Leto 2018 To so najboljše in najslabše diete
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.