Intenzivne enote pokajo po šivih, ni še videti konca

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Epidemija upada, a intezive se še polnijo.
Oglej si celoten članek

"Epidemija okuževanja počasi upada. Vrh/plato v enotah intenzivne terapije bomo predvidoma dosegli konec meseca, ko bomo verjetno presegli 300 covidnih bolnikov," ugotavlja Matjaž Leskovar, avtor in interpret modela epidemije, ki deluje na Institutu Jožef Stefan. Ocenjeno reprodukcijsko število je približno R=0,95. Po kriterijih ECDC smo v temno rdeči fazi. 

Število dnevno pozitivnih oseb v starostni skupini nad 65 let upada.

Foto: Matjaž Leskovar

"Izogibajmo se vsem dejavnostim, kjer bi se lahko poškodovali in potrebovali intenzivno terapijo, kajti situacija je skrajno resna. Zdaj je ključno, da zares dosledno izvajamo pravilo CPT in vse ostale ukrepe, da epidemija ne bo začela spet naraščati. Zaradi dolgih časovnih zamikov od okužbe do hospitalizacije popravnega izpita ne bo. Najučinkovitejši ukrep za obvladovanje epidemije je cepljenje, ki pomembno zmanjša verjetnost za okužbo in težji potek bolezni. Kumulativno število hospitaliziranih zmanjša pri tako kužnem virusu le cepljenje, ukrepi to isto kumulativno število bolnikov le razporedijo na daljše časovno obdobje." dodaja Leskovar. 

Dnevni sprejem v bolnišnice je že dosegel vrh, zasedenost intenzive pa še narašča.

Foto: Matjaž Leskovar

Foto: Matjaž Leskovar Širitev virusa v populaciji opazujemo s približno enotedenskim zamikom, kar predstavlja dobo od okužbe do rezultata testa. Negotovost teh poenostavljenih specifičnih ocen R, ki služijo kot dodaten vpogled v dogajanja, je velika.

Foto: Matjaž Leskovar

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 08:09 24. November 2021.

    Potem je treba šive pojačat!

  • 18:14 23. November 2021.

    Ja in? Zadnji čas da počijo in da prijetno število anivaxerjev sreča Darvina. Tole je že neumno. Idioti se ne …

  • 17:47 23. November 2021.

    Pokali so po šivih, že ko so bile številke trikrat manjše....kako naj vemo kakšno je resnično stanje, če že od …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.