Nova raziskava o zanesljivosti hitrih testov

Foto: UKC Maribor Covid-19, UKC Maribor, hitri testi
Foto: UKC Maribor Covid-19, UKC Maribor, hitri testi
Predhodni podatki kažejo, da so hitri testi manj zanesljivi pri zgodnji prepoznavi okužbe z novo različico covidnega virusa.
Oglej si celoten članek

Glede na to, da omikron tudi pri nas že kaže svojo moč, se seveda poraja vprašanje, kako učinkoviti so hitri antigenski testi.  

Hitri domači testi za covid-19, ki imajo prednost, da dajejo rezultate v samo nekaj minutah, so manj dovzetni za omikron kot za prejšnje različice koronavirusa. To pomeni, da obstaja večja verjetnost, da bodo kljub okužbi pokazali lažno negativen rezultat v primerjavi s prejšnjimi različicami virusa,  je v torek objavila ameriška agencija za hrano in zdravila (FDA).

"Preliminarni podatki kažejo, da antigenski testi razkrijejo različico omikrona, vendar z zmanjšano občutljivostjo," je zapisala agencija. Občutljivost je merilo, kako verjetno bo test dal pozitiven rezultat. Informacija je prišla v času, ko se tudi v ZDA soočajo z velikim porastom števila okužb z omikronom.

FDA je objavila, da še naprej odobrava uporabo hitrih testov, ob upoštevanju natančnih navodil za uporabo. Nekatere hitre teste je namreč treba opraviti dvakrat v določenem časovnem intervalu za potrditev rezultata.

"Če je oseba negativna na antigenski test, vendar obstaja sum na covid-19 zaradi vidnih simptomov ali velike verjetnosti okužbe zaradi individualne izpostavljenosti virusu, je pomembno uporabiti molekularni (PCR) test," so sporočili iz agencije. 

Za vsakdanje množično dokazovanje prisotnosti virusa SARS-Cov-2 v odvzetih brisih se uporablja hitre antigenske teste, ki potrdijo prisotnost za virus značilne beljakovine iz ovojnice virusa in bolj zahtevne PCR teste, ki potrdijo prisotnost za virus značilnega zaporedja molekule RNK iz dednega materiala virusa. Slednji so natančnejši, ker lahko naredijo milijone kopij virusa RNA, zato uspejo zaznati že manjše količine virusa.

 

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 18:48 30. December 2021.

    Ah amerikančki,morte met naše top teste ,samo ene testirane in majo 130% zaneslivost ,bolan posel je reku ...haha beli noski …

  • 18:18 30. December 2021.

    Odkar so se testi HAT pojavili, skupaj z Janezovimi veselimi "mehiškimi dečki" smo vam tule pisali, da so to testi …

  • 18:16 30. December 2021.

    kaj sledi ? folk bo še bolj besen , le kdo jih nateguje, anticepilcem se bo pa strgalo do konca, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.