Novo o ruskem cepivu sputnik 5

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Mnogi ruski zdravniki sporočajo, da se z novim ruskim koronavirusnim cepivom ne bi cepili, kot vzrok pa navajajo pomanjkanje zanesljivih podatkov in nenavadno hiter postopek odobritve.
Oglej si celoten članek

V Rusiji so prejšnji teden uradno registrirali in dovolili za uporabo svoje cepivo sputnik V,  prve pošiljke novega cepiva pa pričakujejo že v prihodnjih dveh tednih.

Kot je znano, so se ruski raziskovalci za ta korak odločili, še preden bi bili znani rezultati t. i. tretje faze kliničnega testiranja cepiva, kar je nasprotju z mednarodno uveljavljenim postopkom razvoja cepiva.

Vzporedno z izvedbo tretje faze testiranja bodo v tej fazi cepili zdravstveno osebje in učitelje, pri čemer bo cepljenje zanje prostovoljno. Rusija je še sporočila, da bo prvo korovirusno cepivo na svetu pripravljeno za uporabo konec avgusta in da bodo zdravniki prvi, ki ga bodo prejeli.

Pomanjkljivi podaki

Večina ruskih zdravnikov zdaj sporoča, da se z novim ruskim cepivom za covid-19 ne bi cepili, kot vzrok pa navajajo pomanjkanje zanesljivih podatkov in nenavadno hiter postopek odobritve, je pokazala raziskava pri 3000 medicinskih delavcih, poroča Reuters. 

Cepivo Sputnik V, poimenovano po prvem satelitu, ki ga je Sovjetska zveza poslala v vesolje leta 1957, še ni prestalo zadnje faze testiranja in mnogi se sprašujejo, ali ni Rusija pripravljena žrtvovati varnosti za ugled.

Raziskava med 3.040 zdravniki je pokazala, da jih 52 odstotkov ni pripravljenih na cepivo, 24,4 odstotka pa se jih je strinjalo. Samo petina vprašanih je dejala, da bi ga priporočila bolnikom, kolegom in prijateljem.

Ruska vlada: Zahodni znanstveniki so ljubosumni

Tiskovna agencija Reuters še navaja, da mnenje zdravnikov delijo številni Rusi, seveda so na drugi strani tudi takšni, ki se strinjajo z vlado. Ta navaja, da se za sumom na varnost njihovega cepiva skriva ljubosumje zahodnih strokovnjakov. Mnogi bi o tem pomislili na na vesoljsko tekmo, saj ga bodo Rusi v tujini tržili pod imenom sputnik V.

Cepivo je razvil državni inštitut za epidemiologijo in mikrobiologijo Gamaleja v Moskvi. Njegov direktor Aleksander Ginzburg je dejal, da bodo cepivo najprej ocenili ruski znanstveniki. Šele nato bodo objavili vse podatke. Dokončne rezultate raziskave bi lahko po njegovih besedah objavili v ruski znanstveni reviji, pa tudi v tujini.

Proizvodnja v Rusiji naj bi bila v prvi vrsti namenjena cepljenju lastnega prebivalstva. Bo pa Rusija tujini ponudila, da sami izdelujejo njihovo cepivo.

Dvom v cepivo izrazili mnogi

Tuji znanstveniki sicer izražajo pomisleke spričo tovrstne hitrosti, Svetovna zdravstvena organizacija pa je Moskvo pozvala k spoštovanju vseh veljavnih smernic in direktiv, ki veljajo za razvoj cepiva. WHO je v odzivu sporočila, da bi bila za morebitno odobritev cepiva z njene strani potrebna temeljita preučitev podatkov o varnosti.

Dvome v cepivo so med drugim izrazili še v Izraelu, ZDA in Nemčiji. Ameriški minister za zdravje Alex Azar je med drugim povedal, da potrebujejo najprej transparentne podatke o kliničnem testiranju ruskega cepiva. Z nemškega ministrstva za zdravje so sporočili podobno, ko so dejali, da nimajo podatkov o kvaliteti cepiva.

Tudi v Sloveniji so novico iz Rusije sprejeli z dvomom. Po besedah infektologinje Mateje Logar o cepivu ni veliko znanega. Zanj ni dobrih podatkov o mehanizmu in varnosti, pri čemer ne gre le za to, da nekoga po cepljenju boli roka, da ima morda oteklino.

"Cepivo mora biti varno tudi po šestih mesecih ali enem letu, a kar se tega tiče, ruski podatki trenutno niso na varni strani," se je na novico, ki jo je obelodanil sam predsednik Vladimir Putin, odzvala Logarjeva. 

Covid-19 Vladimir Putin: "Imamo ga in to prvi na svetu"

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 12:42 17. Avgust 2020.

    Ali bo amerikansko kaj boljše? Dvomim. Posledice cepiv se pokažejo dolgoročno, ne po enem letu. Osebno sem zaupala cepivom, ki …

  • 09:58 17. Avgust 2020.

    Seveda ..je ljubosumje in še kaj ... cepico ni ustrvarjeno po Agendinih smernicah za redčenje populacije ... satanisti se bojijo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.