Nutricionistka: "Pri zajtrku veljata dve pomembni pravili"

Foto: Jani Ugrin biozajtrk Hofer Foto: Jani Ugrin biozajtrk Hofer Foto: Jani Ugrin biozajtrk Hofer Foto: Jani Ugrin biozajtrk Hofer Foto: Jani Ugrin biozajtrk Hofer
Na to opozarja nutricionistka Mojca Cepuš.
Oglej si celoten članek

Trgovina Hofer je organizirala zajtrk z mediji, kjer so predstavili projekt Jaz imam rad Natur aktiv BIO zajtrk in s tem poskusili razširiti dober glas o tem, kako pomemben je zajtrk ter obiskovalecem predstaviti ideje, kako si pripraviti zdrav in okusen obrok. 

"Uravnotežen zajtrk je najpomembnejši obrok dneva, zaradi vse hitrejšega načina življenja pa nanj radi pozabljamo. S projektom želimo dvigniti statistiko nedavnih raziskav in spremeniti prehranjevalne navade Slovenk in Slovencev,“ so za Žurnal24.si pojasnili iz Hoferja in dodali, da se zavedajo trenda o zdravi prehrani, ki se zadnja leta vedno bolj pojavlja tako med mladimi kot tudi starejšimi: "Hkrati že dlje časa zaznavamo potrebe vedno bolj ozaveščenih potrošnikov, ki se želijo zdravo prehranjevati, zaradi česar vse pogosteje posegajo po zdravih, lokalnih in okolju prijazno pridelanih živilih.“

Foto: Jani Ugrin biozajtrk Hofer

V pogovoru o najpomembnejšem obroku, ki ga je vodil radijec Uroš Bitenc, sta sodelovala certificirana nutricionistka Mojca Cepuš in kondicijski trener Jan Kovačič. "Danes sem pojedla malo bolj moški zajtrk. Tri jajca, kruh in malo ocvirkov,“ je pogovor začela nutricionistka, Jan pa je povedal: "No, jaz pa sem potem imel malo bolj ženski zajtrk. Ovseni kosmiči, jogurt, agavin sirup in gozdni sadeži. Barvito!“

Oba sta poudarila, da je še vedno preveč ljudi, ki prvi obrok dneva izpuščajo, nekateri pa ga izpustijo zato, ker naj bi tako v svoje telo vnesli manjšo količino kalorij: "Žal to ni najboljši način, saj vemo, da je za naš organizem najbolje, da jemo več manjših obrokov na dan. Poleg tega je uravnotežen zajtrk na osnovi polnovrednih ogljikohidratnih živil, dobrih maščob in kakovostnih beljakovin tudi gorivo za uspešno razmišljanje in delo,“ je povedala Mojca Cepuš, trener Jan Kovačič pa je dodal: "Nekatere najpomembnejše vaje pravzaprav izvajamo v kuhinji – ko se odločamo, kaj bomo jedli in ali sploh bomo jedli. Zajtrk, ki da energijo in ugodno vpliva na zmeren dvig glukoze v krvi, je prava osnova za dober trening.“

Dve pomembni pravili

Mojca pravi, da sta pri zajtrku pomembni predvsem dve pravili: "Prvo je, ne jesti sladkarij za zajtrk. Se pravi, kakšni kosmiči, sadni jogurti niso najboljši. In drugo pravilo, ki največkrat ni najboljše sprejeto je, da mora večerja biti pol manjša od zajtrka. Če za zajtrk niste pojedli nič, tudi za večerjo nič.“ Dodala je, da je zajtrk idealen obrok za vse tiste, ki imajo radi kruh, saj je to odlična priložnost, da ga pojemo malce več.

Zajtrk za vse, ki želijo višjo plačo

"Če veste, da boste ta dan morali delati trdo ali se s šefom pogajati za boljšo plačo, so raziskave pokazale, da zajtrk najbolje deluje na naše možgane, da smo dlje zbrani,“ je povedala Mojca Cepuš in dodala, da naj zajtrk pojedo tudi tisti, ki nimajo časa.

"Mislim, da če smo odrasli in odgovorni ljudje, da vemo, da je zajtrk pomemben. Če kdo ne more jesti zajtrka, vedno predlagam, da poje samo pol banane, čez en mesec bo pojedel celo banano, kmalu košček kruha. Ni nujno, da vsi jemo jajca in ocvirke.“

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.