O hišnih ljubljenčkih in eteričnih oljih

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Z aroma svetovalko Majo Čebašek smo spregovorili o eteričnih oljih in njihovem vplivu na živali.
Oglej si celoten članek

"Sprva so bila eterična olja zgolj hobi, navdušenost nad učinki pa se je prelevila v delo. Ker sem velika ljubiteljica živali, obenem pa tudi lastnica mačke ter dveh pritlikavih ruskih hrčkov, sem se odločila spoznati uporabo omenjenih olj pri hišnih ljubljenčkih," pravi naša sogovornica in doda, da se s to, pri nekaterih še vedno tabu temo, ukvarja že dobrih devet let. 

Maja je mentorica, predavateljica, aroma svetovalka ter ustanoviteljica bloga Drobni dnevni rituali za vsak dom, v prvi vrsti pa je kot pravi tudi mama, partnerica in ljubiteljica vsega naravnega. Ob prijetnem klepetu ter skodelici kave nam je razložila, kako eterična olja vplivajo na živali.

Foto: Maja Rokavec Maja Čebašek, eterično olje

Aromaterapija in živali – kje pričeti?

"Z uporabo eteričnih olj si lastniki hišnih ljubljenčkov zagotovite čudovito orodje, s katerim lahko poskrbite za dobrobit svoje žverce," ugotavlja naša sogovornica in predlaga, da pred njihovo uporabo svoje ljubljenčke temeljito spoznate. "Pri živalih se vse začne počasi. Ko jih spoznavate z olji, jim izdelek približajte k smrčku – to storite z zaprto stekleničko." S tem omogočite, da žival izbere oziroma se odloči sama. V primeru, da ljubljenčku eterično olje prija, se bo oblizoval, postal radoveden in opazno bolj miren.

V kolikor mu produkt po uporabi ne bo ustrezal, sledi morebiti nekaj naslednjega: valjanje po tleh, praskanje, pretirano umivanje in občutki nervoze. V tem primeru je pomembno vedeti, da olj ne spiramo z vodo, pač pa z maščobo. Le-to nanesemo na krpo in pogladimo po mestu, kjer smo produkt nanesli. "Predlagam, da prvih dvajset minut po stiku z oljem žival zgolj opazujete. Za začetek priporočam uporabo razredčenih produktov, saj le-ti nimajo intenzivnega vonja. Za redčenje se lahko poslužite FCO (Fractionated Coconut Oil) ali katerega drugega rastlinskega baznega olja, ki ustreza vašemu ljubljenčku." Če se vam zdi, da učinka ni, postopoma stopnjujte intenzivnost vonjave.  

Preden se odločite za nakup eteričnih olj, se pozanimajte, kakšno je zdravstveno stanje vašega ljubljenčka. "Če se sooča z resnejšimi zdravstvenimi težavami, je aromaterapija lahko blagodejen doprinos k zdravljenju." To pomeni, da če ima žival bodisi avtoimuno bolezen, lahko zdravila in eterična olja souporabljate, seveda vedno po predpisih veterinarja.

"Eteričnih olj ne nanašamo na občutljive predele, kot so smrček, oči, uhlji in genitalije. Priporočljiv je nanos po kožuščku, uporaba kot aroma v vodi, ki jo žival pije, ali kot vonjava v difuzorju." Predvsem za manjše živali in mačke se priporoča uporaba difuzorja. Pri tem je pomembno, da so v sobi, v kateri se difuzira, vrata odprta in da se žival lahko umakne, če ji vonj ne prija.

Foto: Profimedia mačka, žival

Poznamo tri načine uporabe eteričnih olj

Prvega imenujemo aromatičen način uporabe, ki poteka preko difuzorja. "V difuzor oziroma razpršilnik eteričnih olj kanite 3–4 kapljice olja. Med delovanjem imejte vrata odprta, da se žival lahko umakne, difuzor pa naj bo shranjen na varnem, da ga ljubljenček ne prevrne." Lahko si pomagate tudi s pršilko. Eterično olje si nanesite na dlani, nakar bodisi pogladite ležišče, kjer žival počiva, ali pa kar neposredno počohate ljubljenčkov kožušček oziroma vrhnji del hrbtenjače. "Nekateri lastniki se namažejo tudi sami, ljubljenčka pa nato vzamejo v naročje. To je priporočljivo predvsem takrat, ko je žival v stresu. V tem primeru priporočam uporabo sivke," pojasnjuje Maja.

Drugi način posluževanja eteričnih olj imenujemo topična uporaba. "Gre za glajenje po kožuščku," pojasnjuje aroma svetovalka in nadaljuje, da je ta oblika nanosa priporočljiva pri živalih z veliko dlake, saj olje počasi prehaja po kožuhu v kožo in notranjost. "Če se vaš ljubljenček sooča z nelagodjem v predelu tačke, lahko z oljem zmasirate prizadet predel in s tem lajšate neprijetne občutke." 

Foto: Profimedia pes, božanje

Tretji način zajema interno uporabo eteričnih olj. "Razredčeno eterično olje lahko dodate bodisi mokri hrani ali pa ga s konicami prstov vmasirate denimo v dlesen, lahko pa ga dodate tudi v vodo," pojasnjuje Maja.

Maja Čebašek je aroma svetovalka pri podjetju doTerra, ki proizvaja visokokakovostna eterična olja. Za uporabo pri živalih je Maja napisala prav poseben vodnik za uporabo, v katerem priporoča predvsem Copaiba, Frankincense, Zen gest, On guard, Aroma Touch, Serenity, Forgive ter Balance

Foto: Maja Čebašek eterično olje

Eterična olja in nemirnost

"Najpogostejše vprašanje, ki sem ga deležna s strani strank, je zagotovo, kaj lahko storijo v primeru, da je njihov ljubljenček nemiren, prestrašen, bodisi zaradi pirotehnike, neviht, travme iz preteklosti in podobno. V takšnih primerih toplo priporočam uporabo bodisi eteričnega olja z aromo sivke, olja Copaiba, Frankincense, vrtnica, Serenity in Balance." Za piko na i je sogovornica z nami delila tudi recept, kako pripraviti antistresno kuro.

V 30 mililitrsko pršilko dodajte po pet kapljic naslednjih eteričnih olj: Lavender, Cedarwood, Copaiba in po dve kapljici Vetiverja ter Frankincense, dopolnite s FCO. Mešanico popršite po dlaneh ter jo pogladite po blazinicah ali po hrbtenjači živali. 

Nelagodje v trebušnem predelu

Ko govorimo o eteričnih oljih in lajšanju trebušnih nelagodij, Maja priporoča uporabo ZenGesta. Gre za najbolj uporabljeno olje predvsem pri kužkih, ki se vmasira v predel trebuščka. V primeru, da je ljubljenček večji, se lahko doda tudi v vodo. V primeru, ko ljubljenček zaužije kaj, česar ne bi smel, ko je trebušček neprijetno napet ali ko mu hrana sploh ne diši, kreatorka bloga Drobni dnevni rituali ponuja še en recept.

V 30 mililitrsko pršilko dodajte po deset kapljic naslednjih eteričnih olj: Ginger, Coriander, Cardamom, Myrrh ali namesto njih uporabite 40 kapljic ZenGest ter dopolnite s FCO. Mešanico na dve uri nanašajte na predel trebuščka. Seveda v primeru, da vaš kuža potrebuje veterinarsko pomoč, nemudoma obiščite veterinarja. 

Foto: Profimedia pes, trebušček

Zaščita pred nepridipravi v naravi

Ste že slišali za Terrashield? Gre za eterično olje, ki tako živali kot tudi nas brani pred klopi in podobnimi nepridipravi v naravi. Maja je zagovornica reka: "Kar je okej za nas, je tudi zanje," zato omenjen izdelek uporablja tudi sama. Za kužka zadošča že pršilo v dlan, ki ga nato pomažete po živali od glave čez hrbet, rep, po nogah in trebuščku. Za mačke pa lahko izdelate ovratnico z naravnega materiala, ki ga prepojite s kančkom Terrashielda, zadošča pa že kapljica za vrat. Proti naravnim nepridipravom delujejo tudi eterična olja sivke, limonske trave in zelene mete.

Foto: Maja Rokavec Maja Čebašek, eterično olje

Čemu se izogibati?

  • Pri mucah se je priporočljivo izogibati interni uporabi ter uporabi v difuzorju eteričnih olj s citrusi, Birch, Tea Tree, Peppermint, Spearmint, Wintergreen in mešanic, ki jih vsebujejo.
  • V času brejosti se izogibajte eteričnih olj Arborvitae, Basil, Cssia, Cinnamon, Rosemary, Thyme, Wintergreen in mešanic, ki jih vsebujejo.
  • Pri živalih z epilepsijo se izogibajte eteričnih olj Rosemary, Fennel, Sage, Camphor, Eucalyptus, Basil, Wintergreen in mešanic, ki jih vsebujejo.
  • Če ima žival težave s strjevanjem krvi ali jemlje antikoagulant, se izogibajte eteričnih olj Wintergreen, Blue Tansy, Birch, Cassia, Cinnamon, Clove, Fennel, Marjoram, Oregano, Patchouli in Thyme.
  • Če ima žival diabetes, se skušajte izogibati eteričnih olj Cassia, Cinnamon, Dill, Fennel, Lemongrass, Marjoram, Melissa, Myrrh in Oregano.
Če se vam o eteričnih oljih in živalih poraja še kakšna dilema, boste Majo našli na TEJ spletni strani. Aroma svetovalka vas hkrati spodbuja, da pomagate tudi drugim. Lep začetek je sodelovanje pri dobrodelnem projektu Centra Vidim Cilj, kjer skupaj z doTerro želijo omogočiti kar tri mesece para plavanja za otroke in mladostnike z razvojnimi specifikami. V kolikor želite biti tudi sami del te čudovite zgodbe, obiščite TO spletno stran.
Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.