O višini tobačnega centa

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Ukrepi evropske direktive niso dovolj, treba je pripraviti bolj poglobljene in specifične ukrepe za omejevanje uporabe tobačnih izdelkov, so si bili enotni udeleženci današnje novinarske konference Zveze za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo. Izpostavili so predvsem pomembnost enotne embalaže in višjih davkov na tobačne izdelke.
Oglej si celoten članek

Generalni direktor pri Tobacco Free Research Institute Luke Clancy je predstavil primer Irske, ki je tovrstne ukrepe za omejevanje tobačnih izdelkov že sprejela in bodo pričeli veljati naslednje leto. Povedal je, da je enotna embalaža tobačnih izdelkov zelo močno orodje, saj tobačnim industrijam preprečuje medsebojno razlikovanje in odvrača predvsem mlade od nakupa tovrstnih izdelkov.

Da je ta ukrep dober, kaže predvsem močno upiranje in lobiranje tobačnih industrij po vsem svetu. "Ni kvalitetnih cigaret, kot za svoje izdelke rade poudarjajo tobačne industrije, ampak pa vse ubijajo," je še dodal Clancy.

To ne povzroča rasti črnega trga

Prednost, da je Slovenija majhna država, je v tem, da se lahko izve, kdo so lobisti proti ukrepom. Ob njihovem razkritju državljani vedo, kdo lobistom popušča in kdo deluje v pravi smeri, je še opozoril Clancy.

Svetovalka za zdravstveno politiko EU Florence Berteletti je poudarila, da raziskave, ki jih dela tobačna industrija, niso verodostojne. Opozorila je, da je treba poiskati neodvisne raziskave in statistike o uporabi tobačnih izdelkov. "Argument, ki ga tobačne industrije pogosto uporabljajo proti ukrepom o omejevanju, je, da bo zvišanje davka na tobačne izdelke povzročilo rast črnega trga na tem področju, kar ne drži," je dejala Bertelettijeva.

Izpostavila je primer Velike Britanije, ki ima najvišje davke na tobačne izdelke, vendar je tam tudi najmanj trgovine na črno. Ključno je v državi imeti dober sistem sledenja tobačnim izdelkom in boljše kontrole na mejah, je še dodala.

Predlog zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov poleg upoštevanja evropske direktive prinaša enotno embalažo za tobačne izdelke, podeljevanje dovoljenj za prodajo tovrstnih izdelkov in tobačni cent oziroma namenski tobačni cent.

Namenili bi ga preventivi

Vodja sektorja za krepitev zdravja ter obvladovanje kroničnih bolezni na ministrstvu za zdravje Vesna Kertin Petrič je povedala, da želijo nov denar od davkov na tobačne izdelke nameniti preventivi na tem področju. O višini tobačnega centa se še dogovarjajo, ministrstvo je predlagalo višino 50 centov na tobačni izdelek. Kertin Petričeva je povedala, da so pri tem deležni velikih pritiskov s strani lobistov tobačne industrije, trgovinske zbornice in nekaterih drugih držav. Povedala je še, da razpravo o zakonu pričakujejo decembra.

S predlogom zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov ministrstvo za zdravje v slovenski pravni red prenaša novo evropsko direktivo ter druge ukrepe, ki jih nalaga okvirna konvencija WHO o tobaku. Med ključnimi zahtevami evropske direktive so velika slikovna in besedilna opozorila na škatlicah cigaret, ki bodo vsebovala informacije za opuščanje kajenja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 17:13 21. Oktober 2016.

    PREPOVED KAJENJA ZA VSE IN POVSOD, TUDI NA BALKONIH V BLOKOVSKIH NASELJIH .....!!!!!!!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.