Očala lahko povzročijo sivo mreno

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Poznamo veliko različnih stekel za dioptirjo. Trenutno se najpogosteje uporablja plastika, steklo pa je pri dipotrijskih steklih že zastarel in redko uporabljen material.
Oglej si celoten članek

"Poznamo različne materiale stekel za dioptrijo, večinoma se uporablja plastika, CR-39," pravi direktor Optike Glasmaher Dejan Stušek. Plastična stekla se po njegovih besedah razlikujejo glede na trpežnost in trdoto.

"Steklo je, kar se tiče dioptrijskih stekel, že zastarel in redko uporabljen material. Pri višjih dioptrijah stekla tudi tanjšamo, da zmanjšamo debelino in težo. Poznamo štiri različne stanjšave oziroma lomne količnike," pojasnjuje. Dodaja, da se stekla potem razlikujejo še glede na različne nanose. Prav tako kot pri kontaktnih lečah pa se stekla razlikujejo po funkciji oziroma po posameznikovih potrebah, tako imamo sferična stekla, torična, bifokalna, pisarniška, progresivna, sončna in tako dalje.

Najdražja so progresivna stekla

"Kvalitetna stekla odlikuje mnogo dejavnikov. Na splošno je o tem težko govoriti, v naši optiki individualno najdemo rešitev za vsakega posameznika," pravi. Poiščejo torej tip stekel, ki je za uporabnika najprimernejši in hkrati tudi najkvalitetnejši. Po njegovih izkušnjah je pomembno, s čem se posameznik ukvarja, kdaj očala največ uporablja, kakšno je delovno okolje in tako dalje. "Kot da bi želeli odgovor, kateri avto je najboljši. Zelo težko in hkrati nemogoče je posplošiti za vse enako," zaključuje.
 
Najdražja stekla pa so progresivna, to pomeni da omogočajo korekcijo tako za daljavo kot tudi za bližino in vse vmesne razdalje. "To pomeni, da lahko z enimi očali delate popolnoma vse. Vozite avto, gledate TV, delate na računalniku, kuhate in berete. Progresivna stekla nadomestijo stekla za daljavo in stekla za bližino, hkrati pa omogočijo še vmesno dioptrijo, ta pa pomeni popoln vid tudi na 0,5 do 2 metra," pravi Stušek. Ta stekla so po njegovih besedah najdražja, ker je tehnologija izdelave veliko zahtevnejša in naprednejša kot pri standarnih steklih in uporabniku služijo kot trije pari standarnih očal.
 
"Očala, ki niso izdelana v optiki in niso individualno narejene po vaših merah ter potrebah, lahko celo škodijo vašim očem," opozarja. Pri različicah že narejenih očal se namreč ne upošteva zenične razdalje in omogačajo le "korekcijo" dioptrije in ne tudi cilindra ali dveh različnih dioptrij levo in desno. Opozarja, da dolgotrajna uporaba očal, ki niso narejena po meri za uporabnikove individualne potrebe, lahko vodi v slabšanje dioptrije, v določenih primerih vplivajo tudi na nastanek sive mrene.
 
Obiščite svetovalnice, kjer odgovarjajo izkušeni optiki.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.