Zdravniki bodočemu ministru: "Kot če bi svizec zavijal čokolado"

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Premierja Šarca pozvali, naj jih sprejme čim prej.
Oglej si celoten članek

Koordinacija zdravniških organizacij bo takoj po izvolitvi vlade zahtevala sestanek s premierjem Marjanom Šarcem, da ga seznani s težavami v zdravstvu, pomaga najti rešitve, zdravniki pa bodo postavili tudi nekatere svoje zahteve, kot je na primer izločitev iz sheme plač v javnem sektorju.

Zdravje NIJZ objavil nove podatke o čakalnih dobah

Napovedi kandidata za ministra za zdravje Sama Fakina, da bo v enem letu odpravil čakalne dobe za preglede v specialističnih ambulantah, se po njihovem ne da uresničiti.

Foto: Saša Despot Samo Fakin "Nič čakalnih dob. Mislim, da smo sposobni čakalne dobe v enem letu na ambulantni specialistiki spraviti na nič oziroma znotraj 14 dni ali enega meseca," je dejal Fakin na zaslišanju pred poslanci, predsednik sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides Konrad Kuštrin pa je odgovoril, da gre le za večkrat slišano obljubo. "Če bi odgovoril, kako bo to storil in ker je rekel, da bo to naredil s pomočjo zdravnikov, se mi zdi ta zamisel ...  Kot če bi svizec zavijal čokolado," ga je dopolnil predsednik strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Igor Dovnik.

Fakin je sicer prepričan, da bi pomemben del storitev lahko prevzeli specializanti, ki poleg boljše organizacije dela pomenijo "ogromno rezervo".

Minister za zdravje Samo Fakin: "Čakalne dobe smo sposobni v letu dni spraviti na nič."

"To je povezano s tistim, čemur smo rekli zaupanje. Ob sedanji zakonodaji se ne da angažiarati dodatnih zdravniških sil," je na današnjem srečanju koordinacije z novinarji pojasnila predsednica zdravniške zbornice.  

Zdenka Čebašek-Travnik je tako opozorila, da je velik del nakopičenih težav v zdravstvu posledica izgubljenega zaupanja med zdravstvom in politiko. Vzpostavitev zaupanja je zato po njenih besedah eno od ključnih pričakovanj, ki jih naslavljajo na novo vlado. Izrazila je upanje, da bo imel minister za zdravje podporo premierja in drugih vladnih resorjev.

Plače zdravnikov

Kar se zahtev tiče, je glavni sindikalist Fidesa dejal, da o njih ne nameravajo odstopiti. Kakšne so te zahteve koordinacije, Kuštrin še ni želel razkriti. Omenil je le stališče zdravniških organizacij, da je treba zdravstvene delavce izključiti iz sistema plač v javnem sektorju, saj je zdravstvo storitvena dejavnost, čemur bi morali biti prilagojeni tudi modeli plačevanja njenih izvajalcev.

  

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 09:45 12. September 2018.

    Spet meglo mešajo, k se jim obeta, da ne bodo mogli več sedeti na dveh stolčkih, dopoldne v javnem, popoldne ...

  • 09:36 12. September 2018.

    Plačal sem 130 evrov na uro doma s tremi otroki doma. Nikoli nisem mislil, da bi to lahko storil, toda ...

  • 07:41 12. September 2018.

    vse "delavce izključiti iz sistema plač v javnem sektorju" pa bo mir... pa vse na minimalca jasno...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.