Okužbe, ki jih lahko dobite na stranišču

Foto: iStockphoto
Foto: iStockphoto
Kaj se zgodi, če na javnem stranišču sedete na umazano školjko?
Oglej si celoten članek

Foto: Žurnal24 stranišče, školjka, lesen pokrov Zagotovo se vam je že zgodilo: javno stranišče, na školjki tuj urin, vi pa niste bili dovolj pozorni. Precej neprijetno. A je tudi nevarno?

Ste pomislili, da lahko dobite vsaj gljivice, ali se okužite z genitalnim herpesom, klamidijo, sifilisom, morda celo s hpv?

Ne drži! Najhuje, kar se vam je zgodilo je pač to, da ste sedli na tuj urin. Sam urin pa vam ne bo škodil. Tudi, če ste se ga dotaknili z rokami in ga prenesli na obraz, ste lahko popolnoma mirni, pravi mikrobiolog Philip M. Tierno, profesor na njujorški medicinski fakulteti.

Roke si pa le temeljito umijte!

Foto: Shutterstock roke umivanje V samem urinu ni nobenih škodljivih mikrobov, se pa virusov prehlada, gripe ali infekcije s streptokoko ali stafilokoko lahko nalezete, če se dotikate površin na stranišču, ki so se jih z umazanimi rokami dotikali tudi drugi. Zato je zelo pomembno, da si po uporabi stranišča temeljito operete roke!

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 09:13 9. Februar 2016.

    Ja, zato pa so školjke usrane, ker nekateri takšno metodo uporabljate povsod.

  • mp5
    08:39 9. Februar 2016.

    Piš(aj) kao što govoriš

  • 07:30 9. Februar 2016.

    kaj pa garje, izpuščaji in druge nalezljive kožne bolezni? na straniščnih školjkah je še kaj drugega kot le urin...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.