Oljčno olje: Ga lahko segrevamo in cvremo v njem?

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Miti o oljčnem olju, ki ne držijo povsem.
Oglej si celoten članek

Mit, da je predvsem oljčno olje tisto, na katerem ne smemo peči in cvreti, ne drži. Novejše raziskave namreč kažejo, da se prav pri tem olju izredno škodljive transmaščobe tvorijo veliko pozneje kot pri drugih oljih. 

"Pri oljčnem olju je bilo ugotovljeno, da zaradi svoje maščobno kislinske sestave, zaradi vsebnosti polifenolov iz oljčnega olja in vitamina E, te snovi ščitijo do te mere, da enkratno gretje ne predstavlja nobenega problema," pojasnjuje Igor Pravst z inštututa za nutricionistiko, ki pri tem opozarja, da pri toplotni obdelavi te snovi vendarle izgubljajo svoje pozitivne učinke: "Kakovostna oljčna olja je bolj smotrno uporabljati za pripravo hladnih jedi, solat, pri gretju namreč te komponente razpadajo. Kar se fritez tiče, pa se priporočajo stabilnejša, specialna olja, pripravljena za ta namen - sončnično, sezamovo, arašidovo in tudi oljčno olje," je dodal nutricionist.

 

Nastanek tranmaščobnih kislin je odvisen od tega, koliko nenasičenih maščobnih kislin le to vsebuje na začetku: "Iz ribjega olja, ki se ga ravno tako da hidrogenirati, bi dobili največ transmaščobnih kislin, če bi pa hidrogenirali oljčno olje, bi bilo tega zelo malo," pojasni Rajko Vidrih z Biotehniške Fakultete Univerze v Ljubljani in dodaja, da se vsa olja, ki jih na primer uporabljamo v fritezah, kjer se segrejejo na 180 stopinj Celzija, po določenem času spremenijo v transmaščobe: "Po približno petih dneh se bodo transmaščobne kisline v takih oljih povečale za en odstotek in pol in to samo zaradi termične obdelave," je še dodal Vidrih.

Dodamo ga, ko je jed že skuhana

Sicer pa stroka priporoča, da se cvrtju enostavno izogibamo, hrano raje dušimo. Kar se olj tiče, pa je najbolje, da jih uporabljamo več vrst; repičeno, sojino sončnično, orehovo in seveda oljčno olje. Tega, tako strokovnjaki, kuhanim jedem kot je na primer zelenjavna juha, dodamo šele na koncu, ko je juha že skuhana.

dezurni@zurnal24.si    

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 18:41 4. November 2016.

    To smo pri nas že zdavnaj ugotovili.<br />Pa marsikdo drug tudi.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.