Zaprli slovenska školjčišča

Foto: Pixsell
Foto: Pixsell
Prepovedali promet z živimi školjkami.
Oglej si celoten članek

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je pri uradnem vzorčenju ugotovila, da je v vzorcih iz školjčišč Seča, Strunjan in Debeli rtič, presežena mejna vrednost lipofilnih toksinov: "Zato je z današnjim dnem (27.9.2017) do nadaljnjega prepovedan promet z živimi školjkami iz omenjenih školjčišč," so zapisali na spetni strani. 

Školjčišče Debeli rtič je bilo preventivno zaprto že 18. 9., zaradi zapore na italijanski strani. Analizni izvidi so prav tako pokazali povečano vsebnost lipofilnih toksinov.

Vsakoletni pojav

Gre za naraven pojav, ko se v morju čezmerno razbohoti enocelični plankton bičkarjev iz rodu Dinophysis. Školjke ga filtrirajo z morjem in skupaj z njim kopičijo lipofilne toksine, strupi, ki jih ne uniči niti kuhanje. Omenjeni  toksini  lahko že pol ure po zaužitju povzročijo trebušne težave.

Hujših posledic pri uživanju sicer ni, lahko pa so težave pri bolj občutljivih, kot so otrocih, starejši in bolniki tako hude, da morajo poiskati zdravniško pomoč.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.