Opekline druge stopnje zaradi eksplozije elektronske cigarete

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Najstniku iz Kanade je med kajenjem ekplodirala elektronska cigareta, utrpel je hude opekline obraza, grla in jezika ter ostal brez dveh zob.
Oglej si celoten članek

Elektronske cigarete postajajo vse bolj popularne, tudi med mladimi. Laboratorijska študija, ki so jo pod okriljem nacionalnega inštituta za zdravje skupaj izvedli strokovnjaki več ameriških univerz, je pokazala, da ima nikotinska para, ki jo vdihujejo uporabniki elektronskih cigaret, v nekaterih primerih enako škodljiv učinek kot običajen cigaretni dim.

Kot kaže, tako tudi elektronske cigarete povzročajo pljučnega raka, dokazati morajo le še, v kolikšni meri, in odkriti, katera sestavina je glavni krivec za škodljive spremembe v pljučnih celicah. Strokovnjaki ob tem opozarjajo, da je o učinku elektronskih cigaret na zdravje pravzaprav še zelo malo znanega, zato je potrebna previdnost.

Lahko tudi eksplodira

Prav tako pa je, kot kaže primer 16-letnika iz Alberte v Kanadi, elektronska cigareta nevarna zaradi možnosti eksplozije. Elktronska cigareta, ki je nenadoma eksplodirala, medtem, ko je kadil v avtomobilu, je najtniku pustila trajne posledice. Na obrazu je utrpel opekline druge stopnje, močno ima poškodovane zobe.  

"Obraz ima opečen, izruvati so mu mogli dva zoba. Opečeno ima tudi grlo in jezik. Če ne bi nosil očal, bi imel verjetno tudi popškodovane oči," pravi oče najstnika. 

16-letni Ty Geer pa ni prva žrtev take nesreče. Novembra je moški v Koloradu, ki mu je ustih ekplodirala elektronska cigareta, utrpel hude poškodbe vratu. Še pred tem je najstniku v Kaliforniji elektronska cigareta ekplodirala v žepu.

Ameriški mediji so od leta 2009 poročali o 25-ih podobnih incidentih, ekplozije pa naj bi bile povezane s pregrevanjem baterije.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 15:13 27. Oktober 2017.

    če greste pogledat originalni članek boste vidl da gre za wotofo phantom ki je hibridni mehanski mod in je primeren …

  • 18:47 19. Februar 2016.

    Fantu je razneslo rezervno baterijo ,katera je prišla nezaščitena v stik s ključi v žepu,to se lahko zgodi s vsako …

  • 09:57 1. Februar 2016.

    Ker ko si 19 imaš pa največ pojma o življenju vse veš in ti ne škodi, če ti elektronska cigareta …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.