Osebe, ki imajo višji inteligenčni količnik

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ugotovili so, da je IQ povezan z višjo samozaznano srečo ...
Oglej si celoten članek

Osebe, ki imajo višji inteligenčni količnik (IQ), so bolj srečne, je ugotovila študija, objavljena v znanstveni reviji Psychological Medicine. Raziskovalci so analizirali podatke 7,000 ljudi in ugotovili, da so posamezniki s količnikom od 70 do 99 manj srečni kot tisti s količnikom od 120 do 129.

Tudi psihične stiske

"Ugotovili smo, da je IQ povezan z višjo samozaznano srečo, saj so bile ravni sreče nižje pri skupinah z nižjim količnikom in višje pri tistih z višjim količnikom. To je še posebej pomembno, če upoštevamo sedanje politične razprave o sreči," je dejala vodja raziskave Angela Hassiotis.

Ob tem opozarja, da so lahko razlike povezane tudi z socialno-ekonomskimi dejavniki. "Med pregledom podatkov smo ugotovili, da so ljudje z nižjim inteligenčnim količnikom manj verjetno srečni zaradi visoke stopnje socialno-ekonomske prikrajšanosti, kot je na primer nižji dohodek," je izpostavila. Dodala je še, da na manjšo raven zaznane sreče med drugim vplivajo tudi psihične stiske in slabše zdravje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 19:48 18. Junij 2017.

    Morda pa je ravno kontra - bolj si srečen, večji IQ imaš.

  • ode
    12:41 18. Junij 2017.

    Visok iku ni pogoj za ekonomsko, socialno in karierno uspešnost. Vsaj v Sloveniji ne. Pri nas še vedno velja PIZDL …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.