Osveženi podatki glede angleškega seva pri nas

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Dodatna pojasnila glede potrjevanja prisotnosti angleškega seva pri nas.
Oglej si celoten članek

Direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Tjaša Žohar Čretnik je na današnji tiskovni konferenci vlade podrobneje predstavila odkrivanje angleškega seva novega koronavirusa pri nas. 

Kot je znano, 23. januarja je Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano kot donacijo slovaške vlade prevzel testne komplete, namenjene odkrivanju sprememb v dednem zapisu virusa Sars-CoV-2.

27. januarja so na novinarski konferenci pojasnili prve izsledke, ki so jih pridobili s tem testom. "Opozorila bi na napako, in sicer na dejstvo, da so nekateri mediji navajali, da gre za 16 potrjenih primerov, kljub temu da smo večkrat opozorili, da gre v primeru slovaškega testa za presejalni test in je treba rezultate preveriti z metodo sekvenciranja," je poudarila Žohar Čretnikova.

Naloga, da ne zgreši nobenega potencialnega preiskovanca

Da bi bolje razumeli razmerje med presejalnimi in potrditvenimi testi, je Žohar Čretnikova uporabila primer presejalnega programa Svit. Pri tem programu ugotavljajo kri v blatu, ki lahko pomeni, da je v črevesju prišlo do malignih sprememb. Z nadalnjimi, potrditvenimi preiskavami, pa ta sum potrdijo ali ovržejo. 

"Dober presejalni test ima tako predvsem nalogo, da ne zgreši nobenega potencialnon pozitivnega preiskovanca in ima torej visoko občutljivost, potrditveni test pa mora imeti visoko specifičnost, da je diagnoza zares prava," je pojasnila. 

Enako razmerje velja za slovaški PCR test za ugotavljanje angleške variante virusa in metodo sekvenciranja. Prvi postavi sum, da je v vzorcu prisotna angleška varianta virusa s sekvenciranjem, nato ta sum potrdimo ali ovržemo.

V vzorcih druge variante virusa, ne angleški

Januarja smo pri nas s slovaškim testom izvedli testiranje 877 vzorcev in pri 16 dobili pozitiven rezultat. Pri enem od teh vzorcev v nadaljevanju sekvenciranja niso izvedli, ker je šlo za primer osebe, ki je bila že v Belgiji pozitivna na angleško varianto virusa. Pri enem vzorcu sekvenciranje ni uspelo, pri drugih vzorcih pa so bile prisotne druge variante virusa. 

"V Sloveniji takoj ostajamo na štirih potrjenih primerih angleške variante virusa, ki so jih ugotovili s sekvenciranjem, izvedenim na podlagi epidemiološke ciljane indikacije," je povedala Žohar Čretnikova.

Izpostavila je še, da je bil takoimenovani slovaški test v trenutku, ko ga je Slovenija pridobila z donacijo, eden prvih tovrstnih testov na slovenskem tržišču. Drugi uveljavljeni proizvajalci mikrobioloških testov svoje teste šele zdaj zares dajejo na naš trg.

Več odgovorov bo podalo nadalnje testiranje

"Testiranje s slovaškim testom nadaljujemo po enakih načelih, kot smo v preteklem tednu z zajemom vzorcev za sekvenciranje. Z obema metodama bomo analizirali vsak deseti PCR pozitivni vzorec. Glede na epidemiološko situacijo bomo sistem spremljanja tudi spreminjali," je poudarila. 

Samo sekvenciranje bodo za vzorce, analizirane v njihovih laboratorijih izvajali v sodelovanju z UKC lj, Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo pa bo svoje vzorce sekvenciral sam. Prve vzorce, več kot 600, so naši laboratoriji UKC Lj predali v petek.

Na vprašanje, ali obstajajo na podlagi znanega približne ocene glede razširjenosti angleškega seva pri nas, je Tjaša Žohar Čretnik povedala, da glede na to, da v 877 PCR vzorcih v 14-tih dneh niso našli nobenega primera, lahko trdijo, da ta varianta v Sloveniji ni močno razširjena, v vzorcih so našli viruse, ki se pojavljajo tudi drugod v osrednji Evropi.

Na to temo bo več odgovorov podalo nadalnje testiranje.

Covid-19 Takšno je najnovejše epidemiološko stanje po regijah Covid-19 Novi podatki: Odlične novice, diši po oranžni fazi!

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.