"Pacienti me čudno gledajo"

Foto: Profimedia
Vsakič, ko gre v operacijsko dvorano in pacienti ugotovijo, da jih bo on operiral, ga debelo gledajo.
Oglej si celoten članek

Ortopedski kirurg Marco Dolfin je po nesreči na motorju ostal paraliziran od pasu navzdol. S pomočjo robotiziranega invalidskega invalidskega vozička lahko spet opravlja poklic, za katerega se je izobraževal in operira. 

"Vsakič, ko grem v operacijsko dvorano in pacienti ugotovijo, da jih bom jaz operiral, imajo neobičajen pogled," je povedal za italijanski Corriere Della Serra. "Ne vem, ali je to od anestezije ali zato, ker so me videli, da sem prišel v sobo na invalidskem vozičku." 

Ortopedski kirug že več kot šest let živi na invalidskem vozičku in dela v torinski bolnišnici San Giovanni Bosco. Po prometni nesreči z motorjem, ki se je zgodila, ko je hitel na pomoč svojim kolegom v bolnišnico, je ostal paraliziran. Medtem ko se mora v življenju naslanjati na pomoč drugih, je za 36-letnika v operacijski dvorani skoraj vse tako kot je bilo prej. 

Operira s pomočjo zunanjega skeleta

Mirnih rok stoji nad pacienti in s pomočjo eksooskeleta (zunanjega skeleta), ki je oblikovan posebej za njega, operira. "To je invalidski voziček, ki se lahko postavi v vertikalni položaj, upravljam pa ga preko dalinjskega upravljalnika," je povedal Dolfin. "Omogoča mi, da delam to, za kar sem šolan." Dolfin sicer izhaja iz zdravniške družine, njegov oče in sestra sta ginekologa, mama pa pediatrinja. 

Nesreča, v kateri se je poškodoval, se je zgodila kakih 300 metrov od bolnišnice, le dobra dva tedna po tem, ko je zaključil specializacijo. Povedal je, da je takoj po operaciji vedel, kaj se je zgodilo, saj ni čutil nog. 

"Bil sem zlomljen, kakor vsi, razmišljal sem o tem, česa vsega ne bom mogel več početi, vključno z mojim delom," je dejal in povedal, da je sledila rehabilitacija, po enem letu pa se je vrnil na delo. 

A z novim delom ni bil zadovoljen, želel je delati to, kar je znal. Okoli božiča leta 2012 je dobil svoj prvi vertikalni invalidski voziček. 

Tudi dober plavalec

Poleg tega, da dela v bolnišnici, je tudi zelo aktiven športnik. "Mojim pacientom in njihovim družinam se najprej zdi čudno, a ko razgovor krene na medicinska vprašanja, moje zdravje pade v drugi plan," je povedal Dolfin.

Lansko leto je bil na paraolimpijskih igrah v Riju, kjer je ostal brez medalje, kar želi popraviti na naslednjih igrah.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.