Paradižnikov nikar v hladilnik

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Mnogo ljudi sadje in zelenjavo hrani v hladilniku, med drugim tudi zdrave paradižnike. Strokovnjaki z Univerze na Floridi so dokazali, da s tem uničujemo okus paradižnikov. Raziskavo so objavili v reviji Pnas (Prodeedings of the National Academy of Sciences).
Oglej si celoten članek

Ugotovili so, da se z dolgotrajnim hranjenjem paradižnikov v hladilniku uniči slasten okus teh rdečih plodov. Razlog je v nizki temperaturi, ki moti encime, ki dajejo paradižniku poseben okus. Posledica je svetleč in lep paradižnik, ki je voden in brez polnega okusa.

V raziskavi so analizirali dvajset različnih vrst paradižnikov, v hladilniku so jih pri petih stopinjah Celzija hranili en dan, tri in sedem dni. Paradižnike so nato premestili v prostor, kjer je bilo dvajset stopinj Celzija, da bi lahko dozoreli.

Nikoli več tako okusni 

Nato so merili koncentracijo snovi, ki so zaslužene za okus. Te so bile pri paradižnikih, ki so bili v hladilniku sedem dni, zmanjšane za 65 odstotkov. Ta koncentracija se ni povišala niti po treh dneh na sobni temperature. 

Rezultate je potrdilo tudi 76 potrošnikov, ki je preizkušalo paradižnike. Ti niso vedeli, ali so bili paradižniki pred nakupom teden dni hranjeni v hladilniku ali ne. So pa te paradižnike označili za manj okusne kot ostale.  

Preberite še:

Zato so paradižniki tako zdravi

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 19:16 29. Oktober 2016.

    Paradižniki, ki jih prodajajo pri nas, so že davno brez okusa, že od same ga vzgajanja na vodi, kar dobro …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.